- Sterkere sammen! Vi er små land, men som helhet utgjør Norden verdens 11. største økonomi. Det uttalte administrerende direktør i Nordic Innovation, Svein Berg, da han åpnet det første toppmøtet i regi av Nordic Forum on Raw Materials på Arlanda 3. oktober.
Arrangementet refereres til som «RAW», og samler toppledere og sentrale aktører fra mineralindustri, finans, akademia, byråkrati, politikk og myndigheter for å diskutere hvordan Norden kan bygge sin posisjon som ledende mineralregion.
Initiativ fra Nordisk ministerråd
Nettverket er finansiert av Nordic Innovation under Nordisk ministerråd, og ledes av Svemin (The Swedish Association of Mines, Mineral and Metal Producers), Norsk Bergindustri og Femin (Finnish Mining Association). Målet er å konsolidere de nordiske landenes posisjon som verdensledende på bærekraftig mineralproduksjon.
Dystopi og optimisme i salig blanding
Gjennom en lang rekke presentasjoner og rundebordsdiskusjoner tegnet deltakerne et bilde preget av dyster geopolitikk og nordisk optimisme. Flere talere beskrev med tall og fakta hvordan en voksende middelklasse verden rundt, regional krigføring, og ikke minst migrasjon som følge av klimakrisen skaper et enormt trykk på forsyning av kritiske råvarer. De gikk langt i å si at Europa selv er ansvarlig for å ha gjort seg altfor avhengig av Kina, Russland og afrikanske stater, og at det kun er Europa selv som kan styrke egen forsyning.
Samtidig understreket samtlige at Nordens geologi, innovasjonsevne, demokratiske verdier og tette interne samarbeid virkelig er verdt å investere i for å forsyne Europa med kritiske mineraler og metaller.
Norden er ledende på innovasjon
- Norden er en innovasjonsleder, sa administrerende direktør i Svemin, Maria Sunér i sitt åpningsinnlegg.
Jørgen Sandström fra World Economic Forum fortalte at hans jobb er å reise verden rundt og be investorer om å dra til Skandinavia og å samarbeide på den måten man er god på i Norden. – Jeg forsøker å unngå altfor mye geopolitisk dysterhet i mine presentasjoner, fordi jeg er overbevist om at det finnes mange gode muligheter framover, sa han.
– Go and create the Silicon Valley for minerals in the Nordics, var Sandströms avslutningsbudskap til internasjonale aktører.
Parallelt: Nordisk ministermøte i testgruve
Parallelt med RAW, deltok Cecilie Myrseth på næringsministermøte i Nordisk ministerråd for næring i Stockholm. Møtet fant sted i en testgruve hvor ministrene fikk se utstyr som kan bidra til enklere, sikrere og mer bærekraftig gruveproduksjon. - For å redusere behovet for import fra tredjeland, samtidig som vi styrker Nordens og Europas konkurransekraft, er det viktig at de nordiske landene bidrar med bærekraftig produksjon av metaller og mineraler som er nødvendig for den grønne omstillingen, sier næringsminister Cecilie Myrseth i en pressemelding fra regjeringen
Ferske suksesshistorier om ny gruvedrift i Norden
Ivar Fossum, administrerende direktør i Nordic Mining, delte i et sceneintervju at selskapet før nyttår setter en helt ny gruve i drift på Engebø i Sunnfjord. Her utvinner selskapet rutil og granat, og Fossum viste stor entusiasme over å skape ny industri og nye arbeidsplasser etter mange års arbeid og dyre investeringer. Fossum var tydelig i sin tale om at norske myndigheter må øke tempo og insentiv, og understøtte ny mineralutvinning i langt sterkere grad enn i dag.
En annen suksesshistorie ble delt på scenen av Jörgen Olsson, administrerende direktør i Viscariagruven/Copperstone. Selskapet er i ferd med å reåpne gruvedrift på kobber i Kiruna. Olsson understreket at Europa i dag importerer drøyt 50% av sitt kobber, og at importen vil øke ytterligere hvis vi ikke starter ny utvinning selv.
- Alt inneholder kobber! Det finnes ikke en maskin i verden som ikke består av kobber. Vi snakker om kritiske mineraler for det grønne skiftet, men helt uavhengig av grønt skifte har kobberbehovet lenge vært stort, det er stort i dag, og det vil bli enda større i framtiden. Basert på dette er jeg svært overrasket over at ingen tok tak i gjenåpning av Viscaria før meg, fortalte Jörgen Olsson.
NGU: - Positivt samarbeid om nordisk verdikjede
NGU deltok både som utstiller og i panelsamtale med de øvrige nordiske geologiske undersøkelsene under «RAW». Avdelingsdirektør Henrik Schiellerup og seksjonsleder Kari Aslaksen Aasly opplever nyetablerte Nordic Forum on Raw Materials som positivt:
- Nordens befolkning er velutdannet og innovativ, industrien ansvarlig og reguleringen sterk. Europa trenger nordiske råvarer, og Norden står sterkest når vi jobber sammen. De nordiske geologiske undersøkelsene har et godt etablert samarbeid på mange nivå. Selv om behovet for økt nordisk råvareproduksjon til dels dikteres av alvorlige geopolitiske trusler, har vår region et stort ressurspotensiale som kan kartlegges og utnyttes bedre for å sikre europeiske forsyningskjeder og Nordens fremtidige industri. Nordic Forum for Raw Materials styrker nettverk og samarbeid, og konferansen har vært flott å delta på. Vi ser fram til neste møte i Oslo til våren, uttaler Aasly og Schiellerup.