Deler oppdatert kunnskap om grunnfjell

Image
Mann foran gravemaskin
Det omfattende feltarbeidet i BASE-prosjektet har pågått i allslags vær. Dette bildet, av prosjektleder Jochen Knies, er tatt i regn og tåke på Gamlemsveten i Møre og Romsdal. Arkivfoto: Gudmund Løvø/NGU

Siste nytt i forskning på oppsprukket og forvitret grunnfjell blir presentert under sluttkonferansen i forskningsprosjektet BASE3. Representanter fra forskning og næringsliv setter hverandre stevne i Stavanger 7. og 8. mai.  

- Etter flere års forskning skal vi synliggjøre arbeidet vi har gjort og resultatene vi har oppnådd, sier geolog og prosjektleder Jochen Knies ved Norges geologiske undersøkelse (NGU). Knies inviterer til konferansen på vegne av BASE-gruppene ved NGU og Universitetet i Bologna.

Bedre geologisk kunnskap

- Under konferansen skal en rekke forskere gi en oppdatering av nøkkelprosesser som styrer bruddsoner, forkastninger og forvitring i grunnfjellet, både på land og på kontinentalsokkelen. Gjennom prosjektet har vi forbedret den geologiske kunnskapen på dette området, noe som blant annet er svært viktig for olje- og gassindustrien, påpeker han. 

BASE-prosjektet

Norges geologiske undersøkelse (NGU) har ledet prosjektet «Basement weathering and fracturing on- and offshore Norway» (BASE), som har skaffet til veie ny geologisk forståelse av oppsprukket og dypforvitret grunnfjell i Norge.


Den geologiske kunnskapen er vitenskapelig interessant; hvor raskt og på hvilken måte forvitrer egentlig Norge?

I tillegg er den svært spennende for olje- og gassindustrien. De nye oljefeltene på Utsirahøyden i Nordsjøen er påvist blant annet i grunnfjell. Det er svært sjeldent, og har skapt behov for mer kunnskap om hvordan dette henger sammen.

Også etater som arbeider med fangst og lagring av CO2 er interesserte i den nye kunnskapen. Kan slike bergarter brukes til å lagre klimagassen? Også tunellbyggere og klimaforskere er opptatt av forvitring av grunnfjell i Norge.

Prosjektet er finansiert med 20 millioner kroner fra Norges forskningsråd, og har knyttet til seg samarbeidspartnere fra blant annet Universitetet i Bologna og Aarhus universitet. I tillegg inngår fem industripartnere i prosjektet.

Moderne infrastruktur for karakterisering og datering av bergartene er tilrettelagt av partnere fra NTNU, Japan, Canada og Danmark.

En rekke eksperter fra forskning og næringsliv, universiteter og bransjeinstitusjoner skal samles i Stavanger de to maidagene. Her skal de blant annet diskutere funn, muligheter, begrensninger, og analytiske og tekniske verktøy.

Ledige plasser

Konferansen er inndelt i fem tema:

  • Tektonisk utvikling av krystallinsk grunnfjell
  • Karakterisering og endringsprosesser i oppsprukket og forvitret grunnfjell
  • Analytisk verktøykasse for å karakterisere, datere, og modellere oppsprukket og forvitret grunnfjell
  • Grunnfjell-bevegelser og erosjon
  • Geomorfologi, forvitring og klima

- Det er fortsatt ledige plasser på konferansen, her er det bare å melde seg på, oppfordrer NGU-forsker Jochen Knies.

Sluttkonferansen arrangeres av samarbeidsforumet FORCE, som arbeider med bærekraftig utvinning, forbedret leting, og energieffektivitet og miljø. FORCE har eksistert i 30 år med Sokkeldirektoratet i en ledende rolle.

Her er programmet

Nyhetsarkiv Meld deg på vårt nyhetsbrev