24. april 2021

Blant landets «mest inspirerende kvinner»


Ny heder og ære til berggrunnsgeolog Ellen M. O. Sigmond. Foto: Magne Vik Bjørkøy
Ellen M. O. Sigmond (85) er kåret til en av Norges 100 mest inspirerende kvinner. En av nestorene i norsk berggrunnsgeologi blir betegnet som en rollemodell for unge kvinner.

Det er magasinet Altså som står bak kåringen «100 under 100». Her blir den aktive veteranen fra Norges geologiske undersøkelse (NGU) framhevet som en pioner i norsk geologisk vitenskap. «Ellen representerer en generasjon der kvinner i liten grad hadde denne type stillinger», heter det blant annet i begrunnelsen.

Mange sterke navn

Ellen M. O. Sigmond er i godt selskap. Blant de andre på listen finner vi navn som Gro Harlem Brundtland, Berit Ås, Ada Sofie Austegård, Anine Kierulf, Deeyah Khan, Birgit Skarstein, Camilla Stoltenberg, Eva Joly, Mari Boine og Gro Hammerseng-Edin.

Kriteriene for å havne listen er blant annet at vedkommende gjennom sitt liv eller virke, er en rollemodell for andre kvinner.

Som første kvinne ble Ellen M. O. Sigmond for fem år siden hedret med den høythengende Brøgger-prisen i regi av Norsk Geologisk Forening.

- Nesten som kunst

- Jeg nyter å se et godt geologisk kart. Det er avstressende og kontemplativt. Kartet gir forskjellig innsikt; på avstand gir det en helhetlig oversikt over terrenget, tett på kan jeg gå helt inn i de geologiske detaljene. Se hvordan de forskjellige fargene speiler bergartene, det er nesten som kunst! har berggrunnsgeologen tidligere sagt i et intervju.

Sigmond har drevet med geologisk feltarbeid i over 60 år og utgitt en mengde kart. Hun har også gitt ut «Norsk Geologisk Ordbok» sammen med Inge Bryhni og Knut Jorde.