- Å være geolog gir en Indiana Jones-følelse

Image
Terje Solbakk studerer stein.
Her studerer Indiana-Terje spennende steiner. Foto: NGU, Geir Mogen.
- Det gir en Indiana Jones-følelse. Andre folk går opp på fjellene, jeg går heller inn i og igjennom. Terje synes geologiske snodigheter er gøy. Grotter havner høyest på lista.

Startet i en grotteklubb

- Grottene oppdaget jeg den gang jeg var i militæret. Jeg bodde på Bodin leir i Bodø, og nærområdet var fullt av grotter.

Terje er over gjennomsnittlig interessert i grotter. Han begynte som entusiast gjennom en grotteklubb, men oppdaget etter hvert at det kunne bli akademisk karriere av interessen.

- Ranværingen Per Gunnar Hjorten tipset en kompis og meg om at hovedfagsstudenter trengte hjelp under kartlegging av Grønligrotta i Rana.

- Stor betydning for vitenskap, undervisning og naturopplevelser

Terje forklarer hvordan grotter kan dannes i visse typer berggrunn. Både regnvann og overvann er naturlig surt. Når det trenger inn i sprekker og svakhetssoner i visse bergarter, løser det opp berggrunnen.

- En skal ikke kimse av de snodige fenomenene. Mye som ved første øyekast kan synes trivielt, blir raskt nøkler til å forstå kompliserte geologiske prosesser. De geologiske raritetene kan åpne døren til større geologiske sammenhenger.

I dag arbeider Terje med å samle interessante geologiske lokaliteter i NGUs kart over geologisk arv.

- Det er viktig å synliggjøre geostedene. De er av stor betydning for vitenskap, undervisning og naturopplevelser.

- Hvordan setter vi en verdi på geologi?

Terje beskriver hvordan registeringen reduserer muligheten for at de geologiske severdighetene tapes i forbindelse med utbygging. Det krever samtidig at severdighetene har en målbar verdi.

- Og hvordan setter vi en verdi på geologi? Det er et stort spørsmål, reflekterer Terje.

Geologi er livet.