Hvordan vet du om du har funnet ekte gull?

Image
Fem ulike mineraler som glinser er utstilt. Hvilke av dem er ekte gull eller ikke?
Hvilke av disse fem mineralene er ekte gull? Se svaret nederst i saken. Foto: Rune Eian, NGU.
Leting etter gull er en morsom og spennende hobby for mange. Den følelsen du har når du tror du har funnet gull kan også overgå det meste. Men to gamle ordtak sier at "det er ikke gull alt som glimrer" og "ikke alt gult er gull." Så når du står der i gullfeberrusen, hvordan vet du om det gullglinsende mineralet du har funnet er gull?

Hvor kan du finne gull i Norge?

Gull finnes i små mengder over store deler av Norge. Gull kan finnes i både fast fjell, hvor det opptrer sammen med blant annet hvite kvartsårer og kismineraler som pyritt/svovelkis og kobberkis, og i løsmasser som sand og grus i gamle elveleier.

Noe som er verdt å huske er at de fleste gullmalmer i verden inneholder bare mikroskopiske korn av gull, og bare noen få har gullkorn du kan se med det blotte øyet.

Tykke massive ganger på mer enn noen få millimeters bredde bestående av bare gull finnes nesten ikke i naturen.

Når du tror du har funnet gull er det noen enkle undersøkelser du kan gjøre for å avgjøre om det faktisk er gull eller ikke.

Gull funnet i vann

Image
Gull ligger på innsiden av en vaskepanne.
Slik ser ekte gull fra løsmasser ut, når alt annet er vasket vekk. Her ser vi innsiden av en vaskepanne. Foto Morten Often, NGU.

Finner du glitrende sand i en bekk, ta litt av den sammen med vannet i et rent syltetøyglass, sett på lokket og rist. Mineralkorn av glimmer virvler rundt når vannet i panna er i bevegelse.

Når bevegelsen i vannet blir roligere, vil glimmerkornene vil legge seg oppå sandkornene. Gull er tungt og faller også til bunnen relativt raskt.

Om du finner et gull-glinsende korn i vann, ta det opp fra bekken og tørk det. Er det da fortsatt gullglinsende?

Det brune glimmer-mineralet biotitt kan se gullglinsende ut i vann når det forvitrer, men vil opptre som brunt og kjedelig når det har tørket. Hvis dette beskriver kornet ditt er det ikke gull du har funnet.

Image
Glimmerkorn kan minne om gull siden det glinser i sand.
Slik kan det se ut når det glitrer i sola. Dette er ikke gull, men glimmerkorn oppå bekkesand. Foto: Agnes Raaness, NGU.

Glinser gullet i solen og i skyggen?

Er mineralet gullglinsende både når du ser på det i sola og i skyggen? Mineralene reflekterer lys på ulike måter, men gull glitrer nesten like bra enten du ser på det i sol eller skygge.

Glimmermineraler, pyritt og kobberkis vil glitre vakkert i sola, men ikke i skyggen.

Hvilken farge har gullet?

Image
To svarte steiner med pyritt og magnetitt kan minne om gull med flere gullaktige striper.
Pyritt sammen med magnetitt kan minne om gull. Foto: Agnes Raaness.

Pyritt, også kjent som narregull eller kråkegull, har en farge mange oppfatter som gullaktig, men fargeskjæret er gråere enn ekte gull.

Kobberkis kan minne om rødt gull (som for øvrig er blandet med kobber) og kan opptre massivt over større flater.

Glimmermineraler finnes i mange ulike farger. Noen vanlige er muskovitt (hvitt eller sølvaktig og omtales gjerne som kråkesølv), biotitt (brunsvart) og flogopitt (gul, grønn eller rødbrun).

Ser det bare nesten ut som gull kan du være sikker på at det mest sannsynlig ikke er gull. Gull skal se ut som gull og ikke noe annet.

Image
En klump med kobberkis ligner på gull med gullaktige flekker.
Slik ser kobberkisen ut. Det er ikke gull, dette heller, selv om det ligner. Foto: Agnes Raaness, NGU.

Hvilken form har gullklumpen?

Om du ser på kornet for eksempel gjennom en lupe eller et kraftig forstørrelsesglass, kan du si noe om formen på det gullglinsende kornet? Er det kantete eller avrundet i formen?

Er det formet som et flak? Det kan være glimmer.

Pyritt er kantete og kan se ut som terninger eller deler av terninger. Pyrittkorn kan også være kraftig stripete.

Gull i krystallform er svært sjeldent, og en klump med gull som finnes i elver og bekker er gjerne avrundet og kan se ut som en gammel tyggegummi. 

Image
To gullsteiner med vanlig og litt klumpete steinform ligger på plast.
Gullklumper på 1 gram og 3,7 gram funnet ved gullvasking i elvesand i Norge. Foto: Agnes Raaness, NGU.

Hvor hardt er gullet og kan det formes?

En annen egenskap du kan undersøke selv er om det gullglinsende kornet er mykt eller hardt.

Små korn av kobberkis og små gule sandkorn kan være vanskeligere å skille, men gull er et mykt mineral som lett lar seg forme.

Ta en nål og prøv å risse i det. Om du ikke lett klarer å lage riper i det med nåla er det ikke gull. Verken pyritt eller kobberkis lar seg lett ripe.

Legger du det gullglinsende kornet på en tang og klemmer til vil du lett finne ut om du har gull eller ikke. Både kobberkis og gule sandkorn er sprø og vil knuses og splintres i mange biter.

Et gullkorn vil derimot bare bli klemt flatt.

Så - er det gull du har funnet? Svar på gåten øverst

Image
Fem ulike mineraler som glinser er utstilt. Hvilke av dem er ekte gull eller ikke?

Svar på gåten i det første bildet i saken.

Gullet er i det lille glasset i midten som er bladgull fra Brasil.

Klumpen bakerst til venstre er pyritt og kobberkis fra Sulitjelma. Den litt metalliske firkantede klossen er svovelkis, som er det samme som pyritt.

Den runde steinen i midten er pyritt og kobberkis med litt gull i seg, som man ikke kan se med det blotte øyet. Steinen til høyre er pentlanditt og pyritt fra Flåt nikkelgruve.

Les mer