- Det er ikke nok å samle data. Vi må få dem ut!

Image
Rut Eikeland sitter ved sin PC.
Her er Rut i gang med å få ut geologisk informasjon i NGUs kart. Foto: Lina Bøe, NGU.
Rut Eikeland gjør kjernearbeid for NGU. Hun jobber på seksjon for geomatikk og IT. Her muliggjør de Norges geologiske undersøkelses (NGU) arbeidsløype «fra felt til folk».

Bruker egen erfaring fra felt for å hjelpe geologene

- Selv har jeg vært i felt siden 1993. Dermed vet jeg hva som er kjekt og nyttig når en er ute. Jeg prøver å bruke egne erfaringer for å gjøre geologenes arbeidsprosesser smidigst mulig. Vi skal jobbe smart!

Rut beskriver engasjert hvordan gode løsninger løfter arbeidshverdagen. Ikke bare effektiviserer de arbeidet, men tillater forskerne å bruke mer tid og energi på geologien.

- Jeg har to bilder foran meg når jeg jobber. Det ene er NGUs strategi. Det andre er en kollega fra mine år som arkeolog. Bildene minner meg om at vi må lage inkluderende løsninger som kan brukes av alle. Min tidligere kollega sa alltid at han hadde pølsefingre og dårlig datakarma. Så hvis vi utvikler løsninger som treffer både strategien og ham, har vi truffet blink!

- Strålende tid for å få på plass gode løsninger

Rut har lenge vært forut sin tid når det gjelder innsamling, lagring og tilgjengeliggjøring av data. Allerede i 2003, på en tidligere arbeidsplass, jobbet hun med automatisering av arbeidsprosesser og digitalisering av databaser.

- Da vi lanserte, var det kjempestort. Vi så på registrering av data, og viste «live» hvordan de havnet på nett. Da klappet folk! I dag har både behovene og kravene vokst. Men den digitale kompetansen i samfunnet har også økt.

Og NGU har fått Rut med på laget.

- Det er ikke tilfeldig at jeg søkte jobb på NGU. Jeg kjente til fagkompetansen som finnes her. Nå er en strålende tid for å få på plass gode løsninger, mener Rut.

Geomatikk er livet.

Les mer