Stabilitet og setninger

Mange steder i Norge kan drikkevanns- og energibrønner utløse stabilitets- og setningsproblemer i omgivelsene når grunnvannsnivået endres som følge av boringen. Dette kan skje under boringen, eller i lang tid etterpå.

Risiko for skader er større i områder med marin leire eller andre setningsømfintlige masser, og avhengig av hvordan bebyggelsen er fundamentert.

Artesisk grunnvann 

Artesisk grunnvann, det vil si når grunnvannstrykket er høyere enn terrengnivået, forekommer mange steder i Norge, spesielt i områder der marin leire utgjør et vanntett sjikt over fjell eller andre løsmasser. En artesisk brønn vil renne over og det vil kunne oppstå ulemper og skader dersom ikke tetningstiltak gjennomføres. En vannstrømning på 150-300 l/min er ikke uvanlig dersom det oppstår artesisk forhold ved brønnboring. Vannstrømningen kan vaske ut store mengder finstoff og redusere poretrykket, og dermed forårsake setningsskader.

Dersom en borer oppdager artesiske forhold under boring, bør det igangsettes tetningstiltak umiddelbart for å unngå skader. Det kan være teknisk utfordrende og dyrt å tette artesiske brønner fordi tetningen bør skje under foringsrøret i fjellet, for å unngå at grunnvann trenger opp på utsiden av foringsrøret og eroderer jordmateriale. Det økende antallet energibrønner gir tilsvarende økte utfordringer og skader knyttet til artesiske forhold i områder med marin leire, ikke minst i Oslo området. 

Image
Bilde fra NGUs kvikkleirekart viser lilla prikker med kvikkleirepunker og røde soner med mye kvikkleire.

Vertikal drenering langs borehullet

I motsetning til artesiske forhold, kan det også oppstå situasjoner hvor grunnvannstrykket på større dybde er lavere enn i grunnvannsnivået under terreng. Dette kalles for ikke-hydrostatiske forhold, og kan også forekomme i områder under marin grense, der marin leire former et vanntett sjikt over fjell eller andre løsmasser. Når man gjennomborer den tette leiren, skapes en vertikal drenering der grunnvann dreneres nedover borehullet til større dybde. Dette kan medføre trykksenkning i leiresjiktet, som igjen kan utløse setninger. 

I områder med marin leire er det ofte slik at også fjelltopografien varierer sterkt. Lokalt kan dybde til fjell variere med mange meter over svært kort avstand. Dette ser vi blant annet i Oslo og flere andre steder på Sørlandet. På grunn av disse grunnforholdene, kan bebyggelsen i slike områder være fundamentert delvis på fjell, og delvis på leire. Dersom det oppstår grunnvannssenking, for eksempel som følge av energiboring, er bebyggelse med ulik fundamentering ekstra sårbar for skjevsetninger og store skader. Det er derfor viktig å være kjent med de lokale grunnforholdene og fundamenteringsløsningene i slike områder. 

Skader under boring 

Når man borer nær hus eller andre bygninger, er det en risiko for at man direkte skader dreneringen eller selve bygningen. Risiko er avhengig av grunnens setningsømfintlighet og hvordan bygget er fundamentert. I enkelte tilfeller kan også vibrasjoner fra boreriggen forårsake skader på nærliggende bygg. Boringer nærmere enn 5 meter fra bygg bør derfor unngås eller gjennomføres med stor forsiktighet. 

Norsk Standard

Det er utarbeidet en standard som beskriver krav til borede brønner i berg til vannforsyning og energiformål (NS 3056:2012). Formålet med denne standarden er å gi enhetlige krav ti plassering, utforming og installasjon av brønner for best mulig ivareta grunnvannets kvalitet og sikre framtidig bruk. Standarden inneholder krav om tetting av artesiske brønner.