Platekledning i trondhjemitt og gneis. Interiør med mønstret gulv av trondhjemitt og larvikitt. «Tung funksjonalisme», forteller arkitekturguiden oss om Trondheim Tinghus.
- Adresse: Munkegata 20
- Arkitekt: Hjalmar S. Bakstad
- Byggeår/periode: 1937-1951
Trondhjemitt ved fasaden
Som i mange andre bygninger fra 1937-1951 er steinen litt i bakgrunnen, selv om hele fasaden er kledd med den. Den hvite bergarten er trondhjemitt - byens egen «stein». Denne varianten kommer trolig fra Follstad ved Støren.
Trondhjemitt brukes om særlig lyse dypbergarter i nær slekt med granitt, og ble først geologisk beskrevet fra nettopp Follstad ved Støren. Denne type trondhjemitt er dannet under den kaledonske fjellkjededannelsen for rundt 430 millioner år siden.
Gammel gneis rundt inngangen og vinduene
Den andre bergarten som er benyttet rundt inngangen og vinduene, samt i sokkelen, er en gneis fra Søndre Sandøy i Hvaler, som vi også finner i den gamle hovedbrannstasjonen.
Gneisen er en skikkelig olding i forhold til trondhjemitten, dannet mer enn 1000 millioner år før.
Marmor fra Sverige
Selv for dem som verken skal gifte eller skille seg, kan det være verd å avlegge foajeen et besøk. Gulvet er kledd med iser av trondhjemitt og mørk larvikitt – knapt gjenkjennelig siden gulvet er dekket av et tykt lag med voks.
På veggene finner vi en lys, kraftig mønstret dolomittmarmor fra Sverige. Denne kalles Ekeberg og brytes ved Närke ved Vättern.