Naturstein i Telegrafens nybygg i Mercurgården

Image
Telegrafens nybygg på det gamle Mercursenteret har brune kalksteinsplater.
Telegrafens nybygg ble kledd med kalksteinsplater. Bildet er tatt da Mercursenteret var aktivt. Foto: Tom Helal, NGU.

«Stram letthet» sier arkitekturguiden om Telegrafens nybygg i Mercurgården. Hvis du kaster et blikk på steinen i inngangspartiet kan du også titte på livet i havet for 425 millioner år siden.

Fakta om Telegrafens nybygg


  • Adresse: Kongens gate 8
  • Arkitekt: Peter Daniel Hofflund
  • Byggeår/periode: 1939

Ser spor etter rikt dyreliv i steinen

Image
Koraller og sjøliljer i et gråaktig gulv på Mercurgården. Svarte og hvite flekker ser nesten ut som oljeaktig søl på gulvet.
Livet i havet. Koraller og sjøliljer (sistnevnte også innfelt på det andre bildet av gulve). Foto: Tom Heldal, NGU.

Mercurgården er kledd med kalkstein fra Porsgrunn-området. Denne stammer fra silurtiden og er rundt 425 millioner år gammel. Den gang lå Norges landområder nær ekvator, og badetemperaturen var nok atskillig høyere enn i dag.

Vi ser spor etter et rikt dyreliv i kalksteinen, særlig koraller og sjøliljer. Sistnevnte var ikke som navnet antyder, planter, men dyr med rørformete skall som «vokste» opp fra havbunnen. Da de døde, falt skallbitene ned på bunnen, og vi ser dem på kalksteinens overflate som hvite ringer.

130 millioner år etter dannelsen ble kalksteinen varmet opp av den vulkanske aktiviteten i Oslofeltet. Dette førte til en herding av bergarten, slik at den ble bedre egnet som bygningsstein og kan poleres som en marmor.

Et av få bygg utenfor Oslo med bruk av kalkstein

Image
Marmorgulvet det gamle Mercursenteret har grå og hvite plater.
Grå og hvit «breksjemarmor» fra Fauske er brukt i gulvet inne. Bildet er tatt da Mercursenteret var åpnet. Foto: Tom Heldal, NGU.

Telegrafens nybygg i Mercurgården er ett av få eksempler på bruk av denne steinen i fasader utenfor hovedstaden. Men allerede på 1700-tallet ble kalkstein fra disse formasjonene brukt i slottsanlegg i København.

I dag blir kalksteinen brukt til et helt annet formål – nemlig sement.

Gulvflatene inne i senteret er flislagt med en grå og hvit marmor fra Fauske, iblandet litt utenlandsk stein. Denne varianten av fauskemarmor kalles «Antique Foncé» og bør være velkjent for reisende som er innom avgangshallen på Gardermoen.

Les mer