Ilen kirke er et resultat av en arkitektkonkurranse i 1884, der det ble spesifisert at den skulle bygges i «rå, tilhuggen gråsten».
- Adresse: Kongensgate 99
- Arkitekt: Eugene Sissenére
- Byggeår/periode: 1887-1889
Finhugging kun rundt vinduer og i gesimser
Etter mye om og men ble en mer nøktern versjon av Sissenéres originalversjon godkjent i 1897 og byggingen startet. For å spare penger, lot Sissenére hovedmengden av fasadesteinen være i en enkel hugget form som gjerne kalles «tuktet».
Finhugging ble kun benyttet rundt vinduer og i gesimser. Steinen skal i henhold til kilder komme fra Stjørdal. Det er en sandstein, dels konglomeratisk, som viser store likheter med hovinsandsteinen. Den kommer nok fra de samme geologiske formasjoner som finnes både i Stjørdal og Hovin. Vi har sett samme stein i Lademoen kirke.
En typisk «signatur» er det høye innholdet av svovelkis, som lett ruster og etterlater seg brune flekker og tidvis en brun hinne på steinen.
Kleberstein rundt hovedinngangen
Rundt hovedinngangen ser vi en helt annen bergart, nemlig kleberstein. Denne varianten er så brun og stygg at vi mistenker den for å komme fra Grytdal i Gauldalen. Her ligger nemlig et steinbrudd som ble drevet en tid av Domkirkens Restaureringsarbeider.
Klebersteinen inneholder mye av jernsulfid-mineralet magnet-kis, som forvitrer og ruster enda lettere enn svovelkis. Dette fører til mange problemer med denne klebersteins-typen.
I vår digitale sti under kan du se deg rundt 360 grader inne i Ilen kirke.