Naturstein i den gamle hovedbrannstasjonen

Image
En rød brannbil står parket utenfor den gamle brannstasjonen i Trondheim, som er en grå bygning med firkantede klosser.
Hovedbrannstasjonen sett fra Søndre gate. Foto: Tom Heldal, NGU.

Hovedbrannstasjonen i Trondheim er en modernistisk bygning med litt nyklassiske trekk, som det heter i arkitekturguiden.

Fakta om den gamle brannstasjonen


  • Adresse: Kongens gate 2
  • Arkitekt(er): Axel Guldahl Jr. og Håkon Høye
  • Byggeår/periode: 1953

Modernismen er ikke kjent for fargeglade steintyper. Hvis det ble benyttet stein, var det gjerne som plater i kombinasjon med betong og andre materialer, og arkitektene hadde tydeligvis en forkjærlighet for sorte, hvite og grålige bergarter.

Gneis fra Østfold

Image
Inngangen til den gamle hovedbrannstasjonen har mørkegrå søyler og brune dører.
Hovedinngangen med søyler av Østfoldgneis. Foto: Tom Heldal, NGU.

I Hovedbrannstasjonen er stein brukt i sokkelpartiet og rundt vinduer og dører, mens resten av fasaden er betongplater. Bergarten som er brukt er en gneis fra Østfold, som karakteriseres av et sterkt mønstret ”marmorert” utseende.

Gneisen er av en undertype som kalles migmatitt. Det vil si at bergarten har vært nede på så stort dyp i jordskorpa at den har begynt å smelte, og vi får et nettverk av lyse årer på en mørkere bakgrunn.

Image
Gneisen i den gamle hovedbrannstasjonen er grå med hvite mønstre.
På nært hold ser vi gneisens sterke mønster av lyse og mørke bånd. Førstnevnte er rik på mineralene kvarts og feltspat, mens de mørke båndene fører mye svart glimmer og hornblende. Foto: Tom Heldal, NGU.

Gneisen kommer fra Søndre Sandøy i Hvaler, og det er sannsynlig at magmakammeret som formet iddefjordsgranitten var en viktig varmekilde for delvis smelting av gneisen og dermed dens marmorerte utseende.

Les mer