Naturstein i børsen i Mercurgården

Image
Børsen i Mercurgården har gule, rosa og oransje murstein med grå stein i kantene i fasaden.
Børsen ligger på hjørnet mellom Nordre gate og Kongens gate. Foto: Tom Heldal, NGU.

Bygningen har hatt mange funksjoner gjennom tidene. Først som børs og posthus, deretter som telegrafens lokaler i lang tid før den nå er en del av Mercurgården.

Fakta om børsen i Mercurgården


  • Adresse: Kongensgate 8
  • Arkitekter: H. E. Schirmer & W. Von Hanno
  • Byggeår/periode: 1863

Den viktigste natursteintypen i Trondheim 1840-1880

Image
Sandstein i Mercurgården har gule, oransje og rosa murstein med grå stein på kanten.
Den omdannete sandsteinen fra Reppe er lys grågrønn på farge og kan minne i utseende på en kleberstein. Foto: Tom Heldal, NGU.

Fasaden er hovedsakelig i teglstein, men vi kan se en grønnlig bergart i sokkelen, hjørner og vindusinnramminger. Dette er en omdannet sandstein fra Reppe, den viktigste natursteinstypen som ble brukt i Trondheim mellom 1840 og 1880.

Reppe-sandsteinen kan nemlig ligne litt på kleberstein.

Mannsfigur med Asterix-hjelm

Image
Mercurstatuet med pil og bue på Mercurgården.
Merkur i kleberstein fra Kvikne. Foto: Tom Heldal, NGU.

Midt oppe på fasaden mot Kongens gate står en statue, en mannsfigur med bevinget «Asterix»- hjelm og fiskenett over skulderen. Det er handelens gud Merkur, som for øvrig har gitt navn til det tidligere kjøpesenteret Mercursenteret.

Versjonen som står der i dag er en kopi, mesterlig utført i kleberstein fra Bubakk i Kvikne av Nidaros Domkirkes Restaureringsarbeider. Den originale skulpturen er utført i betong og er plassert inne i senteret.

Med den kjennskap vi har til von Hanno, spekulerer vi om betongskulpturen også er en kopi av en tidligere utgave, utført i tysk sandstein fra Obernkirchen. Von Hanno var meget begeistret for denne bergarten som skulptur- og ornamentstein - som også Pikerealskolen viser.

Les mer