Kvarts

Image
Kvarts

Kvarts er et viktig industrimineral som brukes til glass og optiske fibre, i solceller, stål, kosmetikk og smykker. Kvarts som produseres i Norge brukes blant annet i produksjon av silisiummetall til bruk i solceller og databrikker.

Hva består kvarts av?

Mineralet kvarts (SiO2) er dannet av de to grunnstoffene som opptrer i størst konsentrasjon i jordskorpen, oksygen (O) og silisium (Si), og er også en av de vanligste bergartsdannende mineralene.

Mange forbinder kvarts med flotte sekskantete bergkrystaller på sprekker i fjellet eller som hvite massive årer. 

Kvartsen er et hardt mineral som riper glass (Mohs hardhet 7 i motsetning til 10 for diamant som er det hardest mineralet).

Kvarts varierer i utseende fra glassaktig, gjennomsiktig til matt lysgjennomskinnelig, og finnes både i fargeløse og fargete utgaver.

  • Grå til svarte varianter kalles røykkvarts og melkehvite varianter melkekvarts.
  • Citrin er en gul variant, mens rosakvarts er rosa og ametyst fiolett.
  • Fargen kan skyldes deformasjoner som følge av stråling (røykkvarts), ørsmå inneslutninger av væske (melkekvarts), inneslutninger av andre mineraler (rosenkvarts, som inneholder små rutil-nåler) eller forurensninger av elementer (ametyst inneholder for eksempel små mengder jern og titan).
  • Ren kvarts er fargeløs (som for eksempel bergkrystaller). I likhet med glass viser kvarts konkoidale bruddflater med skarpe kanter og hjørner mellom bruddflatene når den knuses. 

Bindingene mellom silisium- og oksygen-atomene (Si-O) i krystallstrukturen til kvarts er meget sterke.  Det kreves derfor mye energi for å bryte disse, noe som  medfører at man må ha en relativ høy temperatur før kvarts smelter.

Ved ca 1650ºC omformes den til en plastisk masse, og ved 1713-1740ºC går den gradvis over til en tungtflytende smelte.