Eksport av sand, grus og pukk

Søylediagram som viser at pukk, grus og molstein var største eksportvare av råstofftyper i 2023.
Eksportverdi av Norske mineraler i millioner kroner for 2023. Illustrasjon Peer-Richard Neeb og Mark Simoni, NGU. Tall fra SSB, produsenter, DMF, og NGU.

Med en eksportverdi på over to milliarder kroner er norske byggeråstoffer - først og fremst pukk, men også sand, grus, og vassbyggingsstein/molostein, i dag de viktigste eksportproduktene fra mineralindustrien i Norge. NGUs oversikt, basert på offentlig tilgjengelige tall fra SSB, produsenter, og DMF, fremhever betydningen av byggeråstoffbransjen for utenlandshandel og den norske økonomien.

Stor økning i eksport fra 1987 til 2023

Graf som viser stor økning av eksport av pukk, kystsikringsstein og grus fra 1987 – 2022.
Eksport av pukk, kystsikringsstein og grus fra 1987 – 2023 i millioner tonn. Illustrasjon Mark Simoni, NGU. Tall fra SSB, produsenter, DMF, og NGU.

I de siste tiårene har eksportmengden for byggeråstoffer økt kontinuerlig. Den gjennomsnittlige årlige vekstraten (CAGR) siden 1987 var 10 prosent, og totalt nådde eksporten 26,7 millioner tonn i 2023.

Illustrasjon av at Norge eksporter mye grus, pukk og kystsikringsstein til store deler av Europa.
Frakt av byggeråstoffer fra Norge til verden i 2023 (2022 i parentes). Illustrasjon Peer-Richard Neeb, NGU. Tall fra SSB.

De viktigste mottakerlandene for norske byggeråstoffer er Tyskland, Danmark, Nederland, og Storbritannia, som har store kystnære urbane vekstområder og infrastrukturprosjekter som kan forsynes ved å frakte per båt.

Stor verdiskapning og viktig for fremtiden

Norsk Stein AS på Jelsa i Suldal kommune
Europas største steinbrudd med anlegg på Jelsa i Suldal kommune, Rogaland. Foto Mibau Stema Norge AS.

Potensialet for eksport av norsk byggeråstoff er betydelig. Flere land i Europa har for lite tilgang på sand, grus og pukk av god kvalitet, mens Norge har store volum av kvalitetsstein langs en lett tilgjengelig kystlinje med gode havnemuligheter for utskipning.

Samtidig har Norge gode arbeidsforhold, en veletablert industri med høyt teknisk nivå, og et innovativt forskning og utviklingsmiljø, som sikrer best mulig ressursutnyttelse og at bærekraftmålene innfris ut fra et samfunnsperspektiv.

Det grønne skiftet og økende klima- og sikkerhetsrisikoer vil medføre behov for store mengder sand, grus, pukk, og kystsikringsstein også fremover. NGUs kartlegging av geologien langs kysten og data om byggeråstoffforekomster legger til rette for langsiktig forsyningssikkerhet og miljøvennlig transport per båt, både nasjonalt og internasjonalt.

Eksport av pukk kombinert med et berggrunnskart.
Berggrunnskart over Norge med viktige grus- og pukkeforekomster som har årlig eller sporadisk eksport. Illustrasjon Peer-Richard Neeb og Mark Simoni, NGU.

Les mer