Amatørgeologer

Fra barnsben av har mange av oss latt oss forundre av steiner i mange farger og fasonger. Fascinasjonen for mineralriket har utviklet seg til en hobby hos en rekke mennesker. Flere er organisert i lokale amatørgeologiske foreninger.
Noen steiner er glatte og runde. Foto: Simon Schmitt/Unsplash.

Barn er ofte opptatt av stein. Noen steiner er blanke og gode å ha i handa, andre er kantete og vonde og ser grå ut. Noen skinner og glitrer, andre har vakre farger. En tur i fjæra kan sysselsette de små i lang tid. Mange fortsetter å ha stein som hobby resten av livet. Spesielt er interessen stor for å samle på mineraler. Det er beskrevet nesten 4000 mineraler rundt på jorda, men 7-8 mineraltyper utgjør mesteparten av de fleste bergarter i Norge.

I samarbeid med Naturhistorisk museum i Oslo, arbeider vi med å lage en oversikt over kjente norske mineraler på nett. I boka Norges mineraler finner du alt som er verdt å vite om mineralene våre.

Hvis du er interessert i å samle mineraler, kan det være lurt å melde seg inn i en amatørgeologisk forening eller steinklubb. De har gode tips om hvordan man samler, de arrangerer turer og salgs- og byttemesser og kan hjelpe deg i gang. Din nærmeste steinklubb finner du hos Norske amatørgeologers sammenslutning (NAGS) eller TAGF om du bor i Trøndelag.