Content type
- (-) Remove Aktivitet filter Aktivitet
- Arkivbilde (1) Apply Arkivbilde filter
- Blogginnlegg (17) Apply Blogginnlegg filter
- (-) Remove Datasett filter Datasett
- Driftsmelding (3) Apply Driftsmelding filter
- Emne (10) Apply Emne filter
- Generell (10) Apply Generell filter
- (-) Remove Nyhet filter Nyhet
- Prosjekt (4) Apply Prosjekt filter
- Publikasjon (102) Apply Publikasjon filter
- (-) Remove Tjenester filter Tjenester
Topic
- Bedrock geology (6) Apply Bedrock geology filter
- Climate (9) Apply Climate filter
- Earth dynamics (1) Apply Earth dynamics filter
- Geochemistry (3) Apply Geochemistry filter
- Geohazards (3) Apply Geohazards filter
- Geophysics (2) Apply Geophysics filter
- Landscape development (6) Apply Landscape development filter
- Marine geology (15) Apply Marine geology filter
- Mineral resources (7) Apply Mineral resources filter
- Quaternary geology (6) Apply Quaternary geology filter
- Stone construction material (1) Apply Stone construction material filter
- Urban geology (2) Apply Urban geology filter
Year published
Karttjenesten viser utbredelsen av sedimenter på havbunnen, klassifisert etter kornstørrelse. Datasettet viser best tilgjengelige data basert på bunnsedimenter kornstørrelse regional (ca 1:100.000) og detaljert (ca 1:20.000). Data oppdateres inntil 2 ganger pr år.
Datasettet består av over 62 000 datapunkter fra norske fjorder og kystnære områder. Datapunktene er samlet inn av Kartverket sjødivisjonen i forbindelse med dybde-kartlegging. Datapunktene gir indikasjon om hvilken bunntype man kan forvente (for eksempel om det er grovkornige eller finkornige sedimenter). Fordelingen av sedimenter på bunnen er nært knyttet opp mot de fysiske forholdene og forteller mye om det undersjøiske landskapet, strøm, bølgevasking og sedimentære prosesser.
Datasettet viser en rekke landformer på bunnen i norske kyst- og havområder. Landformer kan være dannet under påvirkning av is (morenerygger, isfjellpløyemerker osv), dannet ved utglidninger av sedimenter (skredformer), formet av bunnstrømmer (sandbølger), osv. Kunnskap om landformer gir oss forståelse av prosessene i det marine miljø, både de som formet havbunnen under og rett etter istiden, og de som påvirker havbunnen i dag.
Jordart som egenskap beskriver løsmassenes dannelsesmåte. Kart over løsmasser klassifisert etter jordartstype forklarer prosessene som har medvirket til områdets geologiske utvikling og særtrekk. Samtidig kan kunnskapen om geologiske prosesser og resulterende jordarter fortelle om løsmassenes beskaffenhet og egenskaper. Datasettet kan anvendes som underlag i overordnet areal- og miljøplanlegging, sårbarhetsanalyser, habitatskartlegging, i forbindelse med installasjoner på sjøbunnen osv. Detaljnivået på datasettet tilsier bruk innenfor kartmålestokken: 1:500 000 - 1:1 000 000.