January 20th 2016

Flyttet Darwin til Norge

Morten Smelror leser korrektur på kapittelet ”Fra monsterock til ragnarrokk” med en øyenstikker som ivrig tilskuer. (Foto: Berit Løkken)
Han har gjenskrevet selveste Charles Darwin - og tatt seg den friheten å flytte ham til Norge. NGUs Morten Smelror har skrevet en bok om natur, vitebegjær - og om Darwins utviklingslære.
Forfatteren; geolog og
NGUs administrerende
direktør Morten Smelror.

- Et artig og spennende prosjekt å arbeide med, sier Morten Smelror. Han er geolog og administrerende direktør ved Norges geologiske undersøkelse (NGU). I ledige stunder og sene nattetimer har han forfattet sin nye bok "Med Darwin blant monsterøgler og englefjær".

Artenes opprinnelse

- Jeg tar utgangspunkt i at Darwin ikke dro til Sør-Amerika, men i stedet gjennomførte sin vitenskapelige dannelsesreise i Norge, forteller Smelror. - Tenk om han i stedet for å besøke Galapagos, kom til Hovedøya ved Oslo, reiste opp langs norskekysten, tok avstikkere inn i landet, og fortsatte ferden nord til Barentshavet og Svalbard. Jeg tror han like gjerne kunne ha skrevet boken "Om artenes opprinnelse" her i Norge, sier han.

Gjennom tekst og bilder loser Morten Smelror leseren gjennom Charles Darwins liv og utviklingslære. Boken skildrer også reisen til Galapagos med HMS "Beagle" og tar for seg eksempler fra Darwins møysommelige forskning på utvalgte planter og dyr, som til slutt fikk bitene i puslespillet på plass.

Darwin i Norge

Boken; "Med Darwin blant
monsterøgler og englefjær".

- Men så tar jeg med meg Darwin til Norge for å beskrive hva han kunne ha funnet her, forklarer Smelror. - I områdene rundt Oslofjorden og på Ringerike kunne han ha studert utviklingslinjer hos fossile armføttinger sammen med geologen Waldermar Brøgger, og fordypet seg i fossile urfisk med paleontologen Johan A. Kiær.

Smelror påpeker at Darwin sikkert også ville satt stor pris på å fått blitt med marinbiologen og eventyrforfatteren Per Christian Asbjørnsen på leting etter levende fossiler i dype norske fjorder.

- Og hva hvis han kom hit i dag, og fikk møte fossilet Ida, studere levningene etter fortidens monsterøgler og delta i en TV-debatt om englefjær...

Vitebegjær om natur

Morten Smelror spør om Darwin etter reisen kunne ha skrevet “det var visse forhold vedrørende nordboernes utbredelse, og de geologiske forbindelsene mellom dette landets nåværende og tidligere planter og dyr, som i høyeste grad fanget min interesse, og som bidro til å kaste lys over artenes opprinnelse.” - Ja, jeg tror det, skriver Morten Smelror i boken.

- Målet med boken "Med Darwin blant monsterøgler og englefjær" er først og fremst å stimulere vitebegjæret om naturen - og om vår egen plass i det store bildet, fastslår forfatteren.

Morten Smelror har en lang rekke vitenskapelige og populærvitenskapelige publikasjoner på samvittigheten, og har blant annet skrevet boken "En sten løftet fra mitt hjerte - en reise over Polhavet i Nansens og Frams geologiske fotefar" (2011).

Bestill boken her