This user has no profile picture

Agnes M. Raaness

Forsker
Phone: 73904317

- Hva? Kan jeg bruke stein til noe?

Steiner kan stråle sterkere jo mer du vet om dem. Foto: NGU.
I anledning Geologiens dag 2021 forteller vi en historie basert på flere møter med barn og geologer. Den handler om gleden med å oppdage geologiens betydning i samfunnet og hvor mye vi faktisk trenger stein i hverdagen.

- Hva? Kan jeg bruke stein til noe? 

Kim ser på den kantete hvite steinen som hadde ramlet av en bråkete lastebil som passerte tidligere på dagen. 

- Ja, denne kan du bruke til veldig mange forskjellige ting, svarer den fremmede entusiastisk. I jobben min som geolog ser jeg på hva stein kan brukes til.

Kim gjør en skeptisk mine og kjenner på det litt tørre støvet som ligger utenpå steinen. 

- Hvis du får til å ta ut store steinblokker kan du bruke blokkene til å bygge ting med. Som steinkirker, eller kanskje en steinmur? Du kan også hogge i steinen og lage skulpturer. Som den store kunstneren Michelangelo gjorde i Italia på 1500-tallet. Og Gustav Vigeland da den store Vigelandsparken i Oslo ble anlagt for over hundre år siden.

Kim ser for seg store kirker, broer laget av steiner og statuer av nakne mennesker. 

- Den veien vi står på nå er også laget med stein. Da er det viktig å bruke stein av god nok kvalitet, både i underlaget og i asfalten for at veien skal holde seg godt når mange kjøretøy bruker den. Du kan også knuse ned steinen til den blir som mel. Deretter kan du for eksempel sortere alle de fine partiklene i melet og bruke dem til ulike ting! Det blir litt som når Askepott må skille mellom linser og erter i eventyret, bare at her er partiklene mye mindre. 

- Men hva er det steinen inneholder som vi kan bruke hvis man knuser den? spør Kim undrende.

- Det er et godt spørsmål, svarer geologen. Steiner består nemlig av ett eller flere mineraler. Noen steiner inneholder for eksempel mineraler som kan gi oss metaller. Alt av metall kommer opprinnelig fra steiner rundt oss. Metallet kan vi bruke mange steder, blant annet i mobiltelefoner og datamaskiner. Uten stein og mineraler får i faktisk ikke laget elbiler eller satt opp solcelleanlegg og annen teknologi vi trenger for å kunne ha en mer miljøvennlig livsstil.

- Andre steiner, som den du holder i hånda, inneholder lite metall. Men den inneholder andre ting vi kan bruke. Har du noen gang prøvd å tenne opp et bål eller i vedovnen med gavepapir eller reklamepapir med glinsende overflate?

Kim nikker forsiktig. 

- Papir med glanset overflate brenner dårlig fordi superfinmalt stein ligger i tynne lag mellom og utenpå fibrene i papiret. Stein brenner jo generelt sett ganske dårlig. Grunnen til at man bruker stein i papir er at det gjør både papiret mindre gjennomsiktig og påvirker hvor godt overflaten tar til seg farge. Det er forresten på grunn av steininnholdet at du aldri skal bruke den skarpe stoffsaksa til å klippe slikt papir med. Steinen i papiret sløver saksa. Nedmalt stein kan også brukes i maling for å få bedre dekkevne og farge, og som farge og fyllstoff i sminke og kosmetikk. Steiner inneholder også mange næringsstoffer som er viktige for plantene vi bruker i mat. Ja, vi spiser til og med stein! 

Kim sperrer opp øynene. At fuglene spiser småstein for å hjelpe til med fordøyelsen hadde læreren fortalt på skolen, men spiser vi mennesker stein? Som trollene i eventyrene?

- Nå er det jo sjelden vi setter oss ned og gnafser i vei på en hvilken som helst stein, beroliger geologen. Tenk for eksempel på bordsalt. Om det ikke er spesifisert at det er havsalt er det mest sannsynlig hentet fra en saltgruve. Ellers brukes det en rekke tilsetningsstoffer i mat som opprinnelig kommer fra stein. Det kan være for å gi den farge, stabilisere den eller bevare den lengre. Et eksempel er softis for at den skal bli ekstra hvit og fyldig.

Kim hadde aldri trodd at stein kunne brukes til så mye forskjellig. 

- Nå tenker du kanskje at vi kan ta ut all steinen vi har i Norge, fortsatte geologen, men det er bare noen få steder at steinen har akkurat den kvaliteten og de egenskapene vi er på jakt etter. Som når du jakter på ressurser i Minecraft er det ikke alle blokkene som inneholder ting du som du trenger akkurat nå. Men du kan få bruk for dem i fremtida. Du må lete på de rette plassene for å finne akkurat det du trenger nå og du må bruke det rette verktøyet for å kunne grave det ut. 

- Noe som også er viktig å huske i den vanlige verden er at stein av rett kvalitet er en begrenset ressurs både for oss som lever nå og de som kommer etter oss. Når vi først tar ut stein må vi utnytte den best mulig og samtidig passe på at det ikke hindrer fremtidige generasjoners behov. 

- Jeg skal i hvert fall passe godt på denne steinen, svarer Kim.  

Kim holder den hvite steinen opp mot sola. Nå skinner den som en diamant.  

Lykke til med Geologiens dag

Vi på NGU håper så mange som mulig blir med på Geologiens dag 2021, som arrangeres 11.september. Der kan du lære mer om både hvordan jordkloden henger sammen og hvordan vi bruker stein og mineraler i hverdagen. 

I den forbindelse har vi også laget en interaktiv historie som viser hva du trenger for å lage en mobiltelefon nedenfor. Hvis du vil ha historien i fullformat, kan du også åpne den på ArcGIS sin plattform.