Kule videoer om geologi

Her finner du videoer som forklarer ulike geologiske fenomen eller prosjekter vi jobber med på en enkel måte.

Du finner også disse videoene på de sosiale mediene vi bruker som Facebook, Twitter og Instagram, så følg oss gjerne der. 

"What does the crow say?"

Om kråka fikk valet mellom kråkegull, ei sølvglinsande skje, eller ganske enkelt ei skive med brød, kva ville ho seie og velje? Eller som Ylvis-brødrane kanskje ville ha sunge; "What does the crow say?".

I denne videoen får du sjå kva kråka vel og seier, og samstundes får du lære meir om narregull og grønstein. Takk til katta Rambjørg og kråka Kåre for medmerknad i videoen.  

Visste du at vi spiser stein hver dag? 

NGU-forskarene Tine L. Angvik og Guri Venvik deltok på «Forskingssprinten» 16.-18. september. Her fikk skoler i Trondheim og nabokommunane besøk av ein forsker for å lære om hjernen vår.

 

Årsmelding 2019

Fire unge geologer forteller om hvorfor de ble geologer og hvorfor geologi vil være viktig i framtiden. 

 

Hvordan blir spor i berget og sjøen laget? 

Hvis du har lurt på hvordan spor i berget og i sjøen blir laget, er dette videoen for deg. 

Slik hjelper havbunnskartene våre selv erfarne fiskere

Mareanos havbunnskart hjelper mange. Denne videoen viser hvordan fiskere kan se mer av havbunnen og unngår å sette fast nota. Dette var også første gangen NGU prøvde å kombinere video, kart, bilder og mer for å fortelle i et såkalt storymap, som forskerne forskerne Terje Thorsnes og Lilja Run Bjarnadottir forklarer i denne nettsaken.

Hvis du vil gå rett til storymapet der videoen under er en av flere ulike elementer som kart og bilder, kan du følge denne lenka.

Prøvene denne bilen har samlet inn i over 20 år kan analysere berggrunnen vår

LITO-prosjektet har siden 1999 samlet inn prøver for å analysere berggrunnens kjemiske samansettning. Det er interessant når man vurderer hvor det bør letes etter mineraler, men det er også spennende for forsking og innenfor offentlig arealplanlegging. Les mer om hvorfor prosjektlederen mener databasen kan være nyttig i miljø- og mineralforvaltning.

Gisle Gråstein og Frida Fossil - en liten historie om steiners verdi

 Gissle Gråstein og Frida Fossil er NGUs første dukkefilm noensinne! Den ble laget for å fortelle at det er viktig å kartlegge geologien før man begynner med byggeprosjekter, slik at man unngår at viktige ressurser går tapt for alltid. En morsom video om et alvorlig tema. Du kan lese mer om hvorfor det er viktig å kartlegge før man starter byggeprosjekter og hvordan GEARS-prosjektet vil løse denne utfordringen her. 

Hvordan lages en jettegryte? 

Jettegryter er dype groper i fjellet, som har blitt knyttet opp til sagn og gamle historier om jutulen. Men hvordan blir de egentlig til? 

Hvordan lages en sandstrand av gull? 

En kort oppskrift på hvordan en sandstrand av gull lages av naturen. 

Dette gjør vi for å analysere stein

En kort innblikk i hva NGUs lab må gjøre med steinprøvene for å analysere dem.