Ane K. Engvik's picture

Ane K. Engvik

Forsker
Phone: (+47) 73904268

Med morfin og solkrem i soveposen

Teltleir ved foten av fjellet Hoggestabben. Alle foto: Ane K. Engvik
ANTARKTIS: Vi er på vei med snøscooter over isviddene, mellom nunatakker, langsetter fjellkjeden. Sledene er tunge av teltutstyr, mat, drivstoff, og bresikringstauet er lett tilgjengelig. Målet ligger noen timers kjøring foran oss.

Hvorfor drar vi til Antarktis? Her er vi for å lage bedre kart over noen av verdens minst utforskede fjell, og med et ønske om bedre å kunne forstå prosessene som har dannet jordskorpa. Fjellene fascinerer, og sola skinner over de hvite isviddene.

Bresprekker – vakre men også skumle.

Men å jobbe i et ekstremt miljø gir også utfordringer. Ikke bare er det kaldt - snø må smeltes, maten fryser, solkremen må tines. Det er kritisk å holde akuttmedisiner i førstehjelpskofferten flytende. Om natten er soveposen eneste sted over frysepunktet...

Isbre og sikkerhet

Det er deilig å bevege seg over de store isviddene, og brefall gir mektige formasjoner. Men en isbre skjuler også sine farer. Ruta er derfor nøye planlagt og grunnen sonderes godt.

Mens vi venter på helikopterskyss
– en rolig ventestund gir litt tid for
strikking. Foto: Synnøve Elvevold

Selen for bresikring er alltid på så lenge vi er på is, og redning fra bresprekker har vært innøvd på forhånd. Vi er langt fra folk, og kommunikasjonen med den norske Antarktis-stasjonen foregår gjennom satellitt.

Strikketøy og midnattssol

Endelig er vi framme til leirplassen. Teltplassen er valgt med omhu – der hvor snøen ligger dyp er vi best i ly for de katabatiske vindene som strømmer ned fra Sydpolplatået sør for oss.

Med hvert vårt sovetelt, holder vi varmen i det felles oppholdsteltet med parafinovn og kokeapparat til matlaging. Og når datamaskinen er lagt igjen i sivilisasjonen, og internettet er langt utenfor rekkevidde, kan strikketøyet tas fram på kveldene.

Vi er her i sørsommeren og tar tannpuss mens midnattssola skinner.

Nå er vi i gang – i morgen skal fjellveggene undersøkes!

Midnattssol over Skigarden.
Geologen i bergveggen.
Dronning Maud Land – utsikt fra Hoclinfjella.