Lager bedre kart fra Antarktis

Fjellene i Antarktis er de minst utforskede toppene på jorda.


Dypt i jordskorpa
- Et av målene med ekspedisjonen er å lage et oppdatert og mer eksakt geologisk berggrunnskart for området rundt den norske forskningsstasjonen Troll i Dronning Maud Land. Vi skal kartlegge fra stasjonen i Jutulsessen 1200 meter over havet, samt fra teltleirer i omliggende fjellmassiv i Gjelsvikfjella, forklarer Ane K. Engvik.
Her finner vi gamle gneiser og granittiske bergarter. De eldste bergartene har opprinnelse tilbake fra 1100 millioner år siden, det meste dannet og omvandlet dypt nede i jordskorpa for 500-600 millioner år siden.
Inn i sommersesongen
Skjærsoner i slike bergarter viser seg gjerne som arkiv for urgamle bevegelser i fjellkjeden, og forskerne skal blant annet samle inn detaljert dokumentasjon om deformasjonen som har skjedd.

leder den norske geologi-
ekspedisjonen. Foto: Ane K. Engvik
Den norske Antarktis-ekspedisjonen ledes av Synnøve Elvevold fra Norsk Polarinstitutt, med deltakere fra både Universitetet i Bergen og Norges geologiske undersøkelse. Teamet utgjør fire forskere delvis støttet av breførere og mekanikere. Arbeidet startet ved årsskiftet og skal pågå i vel seks uker ut i det som er sommersesongen i Antarktis.
Steinprøver og drone
Geologene skal samle inn en rekke steinprøver, men også ta i bruk en drone i utforskningen av fjellene. - Vi skal bruke dronen til å fotografere fjellene og lage en tredimensjonal modell, som vi kan studere nærmere når vi er tilbake i Norge, sier forsker Per Inge Myhre ved Norsk Polarinstitutt til avisa Nordlys.
Det er ingen vegetasjon i de spektakulære fjellene i Antarktis, som stikker opp som spisse nunatakker fra det evige isdekket. Når ingenting dekker overflaten, er det også mye lettere å få informasjon ved bare å studere bilder.
