Slik ble Nordland til

Geologer har i tre sommersesonger trålet nesten samtlige av Nordlands 40 kommuner. De har sett på flere hundre steder med spennende geologi; notert, fotografert og registrert.
- Informasjon om geologi er nødvendig for å forstå naturmangfoldet, og viktig for å skjønne historie og kultur. I prosjektet "Nordland blir til" ser vi også på hvordan nordlendingene har tatt i bruk ressursene fra mineralriket, sier prosjektleder Aleksandra Jurus ved Norges geologiske undersøkelse (NGU).

Geologisk arv
Hun forteller at geologene registrerer geologiske steder som kan brukes i både undervisning, forskning og turisme. - Vi registrerer og sammenstiller alt vi finner i en åpen og lett tilgjengelig database for geologisk arv. Samtidig skal vi lage ei bok som forteller den geologiske historien i fylket. Målgruppene er naturinteresserte nordlendinger, turister, skoleverk, forvaltning og næringsliv, sier hun.
Også NGUs administrerende direktør Morten Smelror har deltatt i kartleggingen i Nordland. Han er fascinert av naturen i fylket og har kost seg med arbeidet. - Veldig flott, dette har det vært spennende og interessant å være med på, sier han.
Fra fjell til hav
De geologiske attraksjonene som blir beskrevet omfatter alt fra Sulitjelma gruver og Nordlands bergverksindustri, via jettegryter, grotter og svaberg, til spektakulære formasjoner som Torghatten i Brønnøy kommune og fjellformasjonen Sju søstre i Alstadhaug.
- Vi skriver om naturressurser som stein, olje og fisk, om natur- og kulturhistorie, om kulturminner, bergindustri og bosetting - og selvsagt om geologiske steder som alle kan se, forteller NGU-geolog Rolv Dahl, som er en aktiv deltaker i arbeidet med "Nordland blir til".
Mange gode tips
Han mener at interessen for hvordan landskapet er blitt til er stor, og økende, blant folk flest.
- Vi tror at en oversikt over Nordland fylkes geologi med geologiske godbiter vil øke reiseopplevelsen og bidra til større forståelse for geologien som en del av naturen. Når vi har reist rundt i fylket, har vi også fått mange tips fra folk om steder og områder som vi ikke kjente til fra før, og som det var vel verdt å undersøke nærmere. Det har vært svært interessant, sier Rolv Dahl.
"Nordland blir til" er et samarbeid mellom Norges geologiske undersøkelse, Nordland fylkeskommune, Fylkesmannen i Nordland, museer i Nordland og Nord universitet. Fylkesgeolog Ola Torstensen i Nordland har vært initiativtaker og en pådriver i prosjektet. Selve boka, som blir rikt illustrert med kart, figurer og bilder, er ventet utgitt om et par år.


