July 10th 2017

Sommertoget på geologisk reise gjennom Romsdalen

NGUs geologer Anders Romundset og Kari Sletten på Bjorli stasjon.
NRKs sommertog rullet lørdag fra Dombås til Åndalsnes. Med på toget var NGUs geologer Kari Sletten og Anders Romundset.

- Det er veldig gøy å få lov til å formidle geologi, og jeg synes det er flott at NRK setter av tid til den geologiske historien mens sommertoget reiser på en av de mest spektakulære togstrekningene i landet, forteller Kari Sletten ved NGU.

En geologisk reise

De geologiske severdighetene kom som perler på en snor i løpet av turen fra Dombås til Åndalsnes. Anders Romundset fortalte seerne og programleder Henriette Louise Krogness om hvordan istidene har flyttet på vannskillet, og dermed begått ”elvetyveri” av flere vassdrag som tidligere rant ned Gudbrandsdalen, men som nå renner ned Romsdalen.

Toget passerte Kylling bru, bygd i lokal gneisgranitt. Geologene forklarte at gneis er fylkessteinen i Møre og Romsdal, og er godt egnet til å bygge med.

Sommetoget passerte også ”rikskjendisen” Mannen. Kari Sletten fortalte om skredfaren, og at det er håp om å løsne ut det ustabile fjellpartiet Veslemannen ved hjelp av vann til høsten. Like etter stoppet toget under Trollveggen, som dessverre gjemte seg i skodda.

- Det var litt dumt at skyene dekket for mye av utsikten mot fjella i dalen, men det skapte samtidig en nesten trollsk stemning underveis, så det ble en flott opplevelse for både oss og seerne, forteller Kari Sletten.

Istidene har spilt en viktig rolle for utformingen av Romsdalen. Sletten og Romundset fortalte om hvordan Romsdalen en gang lå under en tjukk iskappe. Den enorme vekten av isen presset jordskorpa ned, slik at ble Romsdalen fylt med havvann da den smeltet. Landhevningen som startet da vekten av isen forsvant pågår fortsatt.

Anders Romundset og Kari Sletten på toget. Foto: Skjemdump, NRK.no

Språkkonsulent

NGUs Anders Romundset er født og oppvokst på Lesja. Togturen fra Domås til Åndalsnes var derfor på kjente trakter. Han fikk derfor en litt uvanlig oppgave for en geolog – nemlig å forklare lokale ord og utrykk fra Dombås og Åndalsnes for NRKs seere. Han kunne blant annet fortelle at ”hattefok” betyr travelt, og at om noe er ”travarleg”, så er det komplisert.

Da sommertoget ankom Åndalsnes lovte ordfører i Rauma kommune, Lars Olav Hustad, bedre vær på returreisen. Sommertoget blir værende på Åndalsnes til tirsdag, når det reiser tilbake gjennom Romsdalen på veg mot Røros. Det gir en ny mulighet for spektakulære tv-bilder av Romsdalen – denne gang med utsikt.