January 12th 2017

Krigsveteran og NGU-er 100 år

Peter Melleby i sitt hjem i Vadsø, hvor han har bodd de siste 17 årene. Foto: NGU
Krigsveteran, polarfarer og NGU-er Peter Jul Melleby fylte 100 år 11. januar! Melleby arbeidet ved NGU fram til 1984 etter at han ble ansatt ved daværende Geofysisk malmleting på midten av 50-tallet.

Peter Melleby er fra Halden, men har de siste 17 årene bodd i Vadsø. Allerede i 1939, 22 år gammel, reiste Peter Melleby til Svalbard for å arbeide i gruvene.

Da krigen brøt ut ble alle nordmenn på Svalbard evakuert til England. Her startet han militærtjeneste før han etter noen måneder ble sendt med en norsk avdeling til Island.

- De sendte flere folk som var vant med vinter. Vi skulle lære engelskmennene å gå på ski. Men de var ikke motiverte, sa Melleby humrende i et intervju med avisen iFinnmark for to år siden.

Harde kamphandlinger

Senere ble Melleby sendt tilbake til Svalbard hvor han opplevde harde krigshandlinger. Oppdraget var å opprette en meteorologisk stasjon og sjekke status for de ødelagte gruvene.

I mai fløy fire tyske bombefly over Peter Melleby og de 60 andre ekspedisjonsdeltakerne som oppholdt seg i og ved en isbryter og ei selfangstskute.

- Da flyene tok sin andre runde begynte de å slippe bomber og skyte på oss. De kom med sola og slapp bomber og skjøt med maskingevær etter tur. Selv klarte vi å ta ned et fly med maskinkanonen vi hadde med oss, fortalte Melleby til iFinnmark i intervjuet.

Angrepet varte en time. De som beveget seg på isen ble beskutt. Mellom åtte og 12 mann ble såret, tre av dem døde av skadene. 15 menn som lå i selfangerskuta gikk ned med båten.

Senere slapp Melleby også unna at nytt angrep da 200 tyske soldater ble landsatt i Barentsburg støttet av slagskip og mindre krigsfartøyer. – Jeg har bestandig vært heldig, smiler Melleby.

Hundefører på Sydpolen

I 1949 mønstret Peter Melleby på den norsk-britisk-svenske antarktisekspedisjonen Maudheim, som hundefører og mekaniker. Dette var den første virkelige internasjonale vitenskapelige ekspedisjon til Antarktis. Store deler av det vestlige Dronning Maud Land ble kartlagt gjennom de tre årene ekspedisjonen var i farvannet.

I 1955 ble Melleby ansatt ved det daværende Geofysisk malmletning, som ble en del av Norges geologiske undersøkelse noen år senere. Her arbeidet han fram til 1984.

I 2015 fikk Peter Jul Melleby minnemedalje for sin innsats under andre verdenskrig.