Visste du at....?

«Visste du at...» er konkrete eksempler på hvordan mineralressurser bidrar til vår hverdag. Du kan lese teksten her eller laste ned hele brosjyrene som en PDF ved å klikke på bildene av dem. Bildene av de ulike steinene er ikke klikkbare.

 

Klikk på iskremen for å lese og laste ned hele brosjyren. 

NGU retter: Etter at denne brosjyren om iskrem ble publisert i 2016, er det blitt forbudt å bruke tilsetningsstoffet titandioksid i matvarer i Norge og EU. Det skjedde i 2022 etter en risikovurdering fra Det europeiske organet for matsikkerhet (EFSA). 

Spiselig steinpulver. Joda, du leste rett. Vi spiser stein i fleng. Trolig er alle kritthvite bearbeidede matvarer du vet om, tilsatt et steinpulver som kalles titandioksid (E171). Eksemplene er mange; hvit iskrem, godteri og kaker. Det brukes som et fargepigment og fortykningsmiddel. Årsaken til denne bruken er fordi at titandioksid gir et fyldig inntrykk av hvithet. Etter 90 års anvendelse er det heller ikke er dokumentert noen skadelige helseeffekter.

Titanoksid brukers ikke bare i spiselige varer, men også som et miljøvennlig fargepigment i maling, plast produkter, sminke og papir. Den har et naturlig UV filter og brukes med fordel i solkrem for å unngå å bli solbrent.Titandioksid (TiO2) som brukes til alt dette kommer fra steiner og mineraler som inneholder titan. Mineraler er naturlig forekommende grunnstoffer og kjemiske forbindelser som har karakteristiske fysiske egenskaper. De viktigste titandioksidmineralene er rutil, ilmenitt og leucoxen.

Norge er en av de største titandioksid produsenter i hele verden. Stein som inneholder disse mineralene finnes ikke overalt og må aktivt kartlegges. Slik grunnkartlegging gjøres med geologer ute i terrenget og geofysikkere som kan bruke spesielle målemetoder for å få frem de forskjellige spesialegenskapene til steinen i et oversiktskartbilde. NGU (Norges Geologiske Undersøkelse) er en statlig instans som har denne grunnkartleggingsrollen i Norge. Data fra NGU blir brukt videre av gruveselskaper, som igjen gjør ytterlige detaljerte undersøkelser. Til slutt dannes det ei gruve som til sist gir deg de produktene du ønsker å kjøpe i butikken.

 

Klikk på mobilen for å lese og laste ned hele brosjyren. 

I en mobiltelefon er det opp til 40 metaller. Noen av dem sjeldne jordmetaller og de har helt spesielle egenskaper som en mobiltelefon er avhengig av.

  • Kobolt, grafitt og litium er nødvendig for batteriet.
  • Gull, kobber, sølv, wolfram, tantal og tinn er brukt i kretskortet.
  • Selve prosessoren er laget av silisium, tilsatt fosfor, antimon, arsen, bor, indium og gallium.
  • Skjermen på mobilen består hovedsakelig av silisium, men med et tynt lag av tinn, kalium og det sjeldne metallet indium, som sørger for at mobilen har berøringsskjerm.
  • I tillegg er en rekke sjeldne jordmetaller benyttet for å produsere alle de fine fargene i skjermen.
  • Lyd og vibrasjon fra mobilen er produsert ved hjelp av neodym, praseodym og dysprosium.
  • Til sist er omslagsrammen laget av aluminium.

Metaller kommer fra mineraler, som kommer fra stein. Stein kommer igjen fra gruver, eller rettere sagt, mange gruver. Geologisk kartlegging peker ut hvor de forskjellige steintypene befinner seg. Mange årsverk med undersøkelser av mengde og geometrisk form på forekomsten kan lede til gruvevirksomhet. Da må steinen brytes og oppberedes (alle unødvendige mineraler fjernes og metallene frigjøres fra de viktige mineraler). Deretter kan metallene benyttes til å lage en mobiltelefon.

Kina står for hele 97 prosent av verdens produksjon av flere av de sjeldne jordmetallene. I Norge finnes det reserver av slike råstoffer, som NGU holder på å undersøke. Hittil er ingen av de norske forekomstene utnyttet. Hvor mobiltelefonen kommer fra? Alt som går med til å lage en mobiltelefon kommer egentlig fra stein.

 

Klikk på kjelen for å lese og laste ned hele brosjyren. 

Kjelen består av flere metaller; aluminium, jern, titan, kopper, krom og nikkel. Lokket er laget av herdet glass. Bunnen består av teflon og håndtaket er av plast. Alle de forskjellige komponentene har én ting til felles: De har opprinnelig kommet fra en gruve.

Metallene kommer fra bakken vi ser rundt oss. De opptrer sjelden som enkelt-elementer i naturen, men er komponenter av mineraler. Aluminium, for eksempel, opptrer ofte i et mineral som heter bauksitt.

Hvor kommer så mineralene fra? Fra stein, som må hentes opp fra undergrunnen. Forskjellige typer stein inneholder forskjellige mineraler. Gjennom geologisk kartlegging, oppdager vi hvor de forskjellige stein-typene befinner seg. Denne kartleggingen kan lede til ny gruvevirksomhet. Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) er den nasjonale institusjon for samling og forvaltning av data på berggrunnsgeologi og mineralforekomster i Norge.

Før kjelen kan lages, må steinen brytes og oppberedes (alle unødvendige mineraler fjernes og metallene frigjøres fra de viktige mineraler). Til slutt må metallene smeltes sammen i en legering. Hva med håndtaket på kjelen, da? Det er laget av plast, som kommer fra olje. Og olje har tidligere vært en del av steingrunnen.. Med andre ord: Alt i kjelen er stein.

 

Klikk på fleecegenseren for å lese og laste ned hele brosjyren. 

Fleece er et av mange produkter vi bruker til daglig som er laget av plast. Polyethylene terephthalate (PET, PETE) er det egentlige navnet på fleece og selv om navnet kan forvirre, er produktet laget av 100% syntetisk fiber. Det har den kjemiske formelen C10H8O4 og kommer fra råolje. De fleste plastprodukter vi bruker til daglig, er et biprodukt av oljeproduksjon. Fleece og andre plastprodukter har gode egenskaper, det er grunnen til at de har blitt så mangfoldige. Produkter fra plast ble først lansert på 50-tallet og plastflasken kom i 1973. I 2016 er det estimert at det blir produsert 56 million tonn PET eller plast hvert år.

Stoffet puster ikke fordi tekstilet er tett (plast), men tørker lett siden det ikke tar til seg vann. Siden fleece er laget av hydrokarboner, brenner det godt. Så mangler du brensel til bålet, kan du vurdere fleecejakka. Fleece kan lages fra resirkulert materiale, men råmaterialet kommer fra petroleumsindustrien og fossilt brensel. Ved vasking av fleeceplagg avgis mikroplast-partikler til vannet. Plast brytes ikke ned naturlig, og mikroplast følger vannveiene; fra kloakk til elver til fjorder og hav. Til slutt blir mikroplast en del av det marine miljøet, det går inni organiske materialer eller blir spist. Dette har blitt et hverdagsprodukt og er uten at du tenker over det et biprodukt av olje, en geologisk ressurs.

Kilder: wikipedia.com (REF: Shalini Saxena (19 March 2016). ”Newly identified bacteria cleans up common plastic”. Ars Technica. Retrieved 21 March 2016.)

 

Visste du at...du tygger på talk når du bruker tyggis?

Talk er smakløs og gir tyggegummien en god konsistens. Foto: NGU.

Talkpulver brukes blant annet som fyllstoff i tyggegummi, og som tilsettingsstoff i matvarer (E553b). Talk er et svært mykt mineral som ellers brukes i papir, plast, maling, belegg, gummi, legemidler, kosmetikk og keramikk.Ved å ta på det får du en fettete følelse på fingrene.​

 

Visste du at...denne brune steinen brukes i skrunøkler?

Kromitt ligner litt på en rusten nøkkel kanskje? Foto: NGU.

Mineralet kromitt brukes som legeringsmateriale i rustfritt og syrefast stål, blant annet i skrunøkler. Kromitt brukes også som ildfast materiale. I Norge finnes det kromittholdige bergarter blant annet ved Feragen i Røros, hvor kromitt tidligere ble utvunnet av Røros Kobberverk.

 

Visste du at...dette mineralet tenner på alle plugger...?

Kyanitt har en dyp blå farge. Foto: NGU. 

Kyanitt er ildfast og blir brukt i porselen, elektriske isolatorer - og tennplugger. Kyanitt er hardt, har en djup blå farge og blir av og til òg brukt som slipemiddel og smykkestein. Det finst flere forekomster i Norge som muligvis kan være drivverdige, for eksempel i Elverum.

 

Visste du at...mange solkremer inneholder stein?

Solmineralet Ilmenitt. Foto: NGU- 

Mineralet Ilmenitt bidrar til solfaktoren, og finnes i kremens fargestoff. Gruvedriften på Tellnes i Rogaland gjør at Norge er en av de største ilmenittprodusentene i verden. Av ilmenitten blir det laget et hvitfargepigment, som i sin tur tilsettes i maling, papir, plast, tannpasta – og solkremer.

 

Visste du at... du kan pynte deg med vismut?

Vismut ser kanskje ikke så vakker ut, men den hjelper deg med å se bedre ut. Foto NGU. 

Grunnstoffet vismut brukes nemlig i øyenskygge, hårspray og neglelakk. Allerede i oldtidens Egypt ble vismut brukt i sminke. Men det har selvsagt også andre anvedelsesområder. Det kan erstatte bly og brukes dermed i hagleammuniasjon - eller du finner det i utløsermekanismen i sprinkleranlegg.

 

Visste du at...vi har mineraler i ansiktet ?

Skjelett og tanngard er full av apatitt.

Det er grunnstoffet fosfor (P) som er nøkkelen. Fosfor inngår i flere mineral, blant annet apatitt. Alle former for liv krever fosfor. Fosfor er et viktig næringsmiddel for planter og blir derfor brukt i framstilling av kunstgjødsel. Det blir også brukt i industrien, i produksjon av stål og framstilling av plasmaskjermar. Selve navnet apatitt kommer av det greske ordet apate, som betyr 'bedrag'. Mineralet er nemleg lett å ta feil av...