Uslåelig utsikt

Preikestolen finner vi i Strand kommune i Rogaland.
En unik utsikt fra Preikestolen i Rogaland fylke. Foto: NGU

Preikestolen er et av de mest spektakulære naturfenomenene vi har her i landet, og med en fantastisk utsikt over - og ned i - Lysefjorden er platået et flott turmål langs en fin turløype.

Den to-tre timer lange oppstigningen til Preikestolen er en opplevelse i seg selv. Her vil du legge merke til den flott opparbeidede stien gjennom et herlig terreng. Er du i tillegg geologiinteressert, kan du glede deg over vakkert, norsk grunnfjell på flotte svaberg. 

Her går du bokstavelig talt på Norges grunnmur. Utsikten fra platået er nærmest uslåelig, men den blir enda bedre med geologiske øyne. Først og fremst ser vi sprekkeretningene, de ligger omtrent vinkelrett på hverandre og er flott og godt synlig. Sprekkeretningene er forklaringen på at platået har blitt brutt opp og fått den spektakulære, kubiske formen. 

Hever vi blikket og skuer innover i landet, hviler øynene på et eldgammelt, flatt viddelandskap, uten oppstikkende topper. Det er et minne om hvordan landet vårt så ut i en periode før vann og is formet det dramatiske landskapet som vi kjenner i dag.

Du kan komme deg til Preikestolen fra Stavanger-området ved å kjøre Ryfast-tunnelen på riksvei 13 mellom Nord-Jæren og Ryfylke under Horgefjorden. Tunnelen er 14,4 km lang, og foreløpig verdens lengste og dypeste undersjøiske vegtunnel.