Urbangeologi
Kunnskap og data om de geologiske forholdene i undergrunnen spiller en sentral rolle om man skal kunne forhindre skader på bygninger og kulturarv. Det er et økende behov for detaljert kartlegging av geologi og grunnvann i byer for å kunne utvikle og tilpasse den økende urbaniseringen på en bærekraftig måte, ikke minst i lys av klimaendringer.
Geoteknikk spiller en vesentlig rolle i kartleggingen før nye byggeprosjekter. Det er viktig å innhente nok kunnskap om egenskapene i grunnen man skal bygge på eller i, slik at man kan vurdere blant annet økonomi og risiko i prosjektet, utforme riktig fundamentering og overvåke grunnforholdene i byggeprosessen.
Grunnvannsnivået eller poretrykk er en særdeles viktig faktor i denne sammenhengen. Når grunnvannsnivået senkes i jordmasser, kan setningsømfintlige masser sette seg (bli komprimert). Dette vil kunne skape store setningsskader på bygninger og konstruksjoner. Likeledes er kombinasjonen av fortetting i våre byer, og kraftig økning i nedbørintensiteten som følge av klimaendring, et økende problem i Norge. Dette fører til at det tradisjonelle avløpssystemet blir overbelastet med flomsituasjoner og bygningsskader som følge. Å tilpasse overvannshåndteringen til forventede klimaendringer ved å ta i bruk undergrunnen som fordrøynings- og rensemedium kan hindre store (flom)skader og samtidig bidra til bedre vannkvalitet, redusert uttørking, bedre vekstvilkår og stedvis bedre grunnstabilitet.