Telegrafens Nybygg

”Stram letthet” sier arkitekturguiden om dette bygget. Et akvarium fra fortiden, sier vi.
Telegrafens Nybygg ble kledd med kalksteinsplater
Adresse: Kongens gate 8
Arkitekt(er): Peter Daniel Hofflund
Byggeår/periode: 1939
Grå og hvit ”breksjemarmor” fra Fauske
er brukt i gulvet inne i senteret.  

Bygget er kledd med kalkstein fra Porsgrunnområdet. Denne stammer fra Silurtiden og er rundt 425 millioner år gammel. Den gang lå Norges landområder nær ekvator, og badetemperaturen var nok atskillig høyere enn i dag.

Vi ser spor etter et rikt dyreliv i kalksteinen, særlig koraller og sjøliljer. Sistnevnte var ikke som navnet antyder, planter, men dyr med rørformete skall som ”vokste” opp fra havbunnen. Da de døde, falt skallbitene ned på bunnen, og vi ser dem på kalksteinens overflate som hvite ringer. 130 millioner år etter dannelsen ble kalksteinen varmet opp av den vulkanske aktiviteten i Oslofeltet. Dette førte til en herding av bergarten, slik at den ble bedre egnet som bygningsstein og kan poleres som en marmor.

Telegrafens Nybygg er ett av få eksempler på bruk av denne steinen i fasader utenfor hovedstaden. Men allerede på 1700-tallet ble kalkstein fra disse formasjonene brukt i slottsanlegg i København. I dag blir kalksteinen brukt til et helt annet formål – nemlig sement. Bygget ble ombygget til kjøpesenter for noen år siden og kalt opp etter Merkur, handelens gud, som står utstilt i børsbygningen ved siden av (se tidligere omtale).

Gulvflatene inne i senteret er flislagt med en grå og hvit marmor fra Fauske, iblandet litt utenlandsk stein. Denne varianten av fauskemarmor kalles ”Antique Foncé” og bør være velkjent for reisende som er innom avgangshallen på Gardermoen.

Så neste gang du skal på handletur på Mercur kan du kaste et blikk på steinen i inngangspartiet og titte på livet i havet for 425000000 år siden. 

Livet i havet. Koraller og sjøliljer (sistnevnte også innfelt oppe til høyre).