Kilder til informasjon
Variasjon/geotoper
Informasjon om naturtyper i forhold til rødlista finnes i Artsdatabanken. Miljødirektoratet har kart som viser utbredelse av naturtyper av ulik forvaltningsprioritet og kvalitet. Fra 2. desember 2020 er Artsdatabanken vert for portalen «Økologisk Grunnkart». NGU har geologiske grunnkart som er relevant, særlig kart over berggrunn og løsmasser. De fleste av temaene fra disse portalene er også publisert gjennom GeoNorge.
- Rødlistete landformer, Artsdatabanken
- Økologisk grunnkart, Artsdatabanken
- Naturbase, Miljødirektoratet
- Berggrunnsgeologiske kart:
- Løsmasser og marin grense
Geologisk arv/geosteder
NGUs database for geologisk arv inneholder i dag rundt 1500 geosteder og skal utvikles til å bli primærkilde for verdisatt geologisk arv. I dag er det mulig å få beskrivelser av geosteder, også dem som ble foreslått i fylkesvise verneplaner på 1970-80-tallet, men ikke verdisatte geosteder. Utviklingen i retning av verdisatte geosteder i databasen vil foregå i 2-3 år fra publikasjon av denne rapporten. I mellomtiden anbefales å kontakte fagekspertise på NGU direkte.
- NGUs database for geologisk arv
- Forvaltningsplan for geologiske verneområder i Oslo, Akershus og deler av Buskerud, Naturhistorisk museum, Oslo
- Litteratursøk direkte for geologi
Fagekspertise NGU: Tom Heldal, Tine Larsen Angvik, Terje Solbakk, Rolv Dahl.
Framtidsutsikter
Selv om begrepet «Geologisk mangfold» ble lansert i forbindelse med naturmangfoldloven, er det fortsatt mye som gjenstår før det er utviklet en fullt operativ infrastruktur som gir god beslutningsstøtte for naturforvaltere og de som jobber med konsekvensutredninger.
NGU jobber imidlertid med å omstrukturere sin database for geologisk arv slik at den kan gi relevant beslutningsstøtte for naturforvaltningen. Det planlegges en omfattende omstrukturering av databasen for å kunne lage søk som er relevante for forvaltning, inkludert å vise kvalitetskontrollerte data om verdivurderinger.