Kart på nett
Velkommen til NGUs nasjonale geologiske kart! Kartene viser Norges berggrunn, løsmasser, mineralske ressurser og grunnvann. Du kan søke geografisk pr. kommune og pr. geologisk fagområde.
Arealinformasjon
Kartapplikasjonen Nasjonal arealinformasjon er utviklet av NGU for å vise mangfoldet av den tematiske arealinformasjon tilgjengelig som karttjenester på web. Applikasjonen inneholder alle WMS-tjenester NGU tilgjengeliggjør gjennom Norge digitalt (den nasjonale geografiske infrastrukturen). Den viser samtidig utvalgte WMS-tjenester fra offentlige etater som tilgjengeliggjør temadata som er interessant å vise i relasjon til den geologiske informasjonen. Applikasjonen har funksjonalitet som gir brukeren mulighet for selv å velge hvilke tema som ønskes presentert samtidig, og i hvilken rekkefølge de blir lagt opp på hverandre.
Fagområde: Berggrunnsgeologi, Byggeråstoffer, Geofysikk, Geokjemi, Geologisk mangfold, Grunnvann, Jordas dynamikk, Klima, Kvartærgeologi, Landskapsutvikling, Maringeologi, Mineralressurser, Skred, Urbangeologi
Berggrunn
NGU har foretatt en omfattende kartlegging av norsk berggrunn. Det er blitt laget en egen trykt kartserie med berggrunnskart for Norge. Her finner du nettversjonen av denne serien samt databasen GENINO, et søkeverktøy for geologiske enheter i Norge. Geologiske kart og systematisk utforskning av berggrunnen gir kunnskap og informasjon som er nødvendig for å kunne ta beslutninger om bærekraftige bruk av landets ressurser, i forbindelse med areal- og miljøplanlegging, samt under vurdering av naturfarer som skred og radon.
I ny utgave av berggrunnskartene inngår nå symbolisering for hovedbergart, tektonisk hovedinndeling og dannelsesalder.
Tips: Om du ikke ser den nye inndelingen (detaljert, regional, nasjonal) under temakart, så last siden på nytt (refresh) evt tøm nettleser-historikken.
Søk på geologiske enhenter i Norge i søket under.
Fagområde: Berggrunnsgeologi
Geokronologi
Den nasjonale geokronologidatabasen er en kompilasjon av publiserte radiometriske og fissjonsspor aldersdata av bergarter og mineraler fra Norge og den Nord-Atlantiske magmatiske provins, samt noen data fra Sverige og Finland er inkludert. Databasen omfatter metodene U-Pb, Pb-Pb, Sm-Nd, Lu-Hf, Re-Os for magmatisk bergart og FT, K-Ar og 40Ar-39Ar.
Fagområde: Berggrunnsgeologi
Geologien i min kommune
Hovedmålet med denne applikasjonen er å tilrettelegge og formidle den geologiske kunnskapen slik at geologi i større grad innarbeides i planprosessene, både lokalt og regionalt. Geologi er viktig både for næringsutvikling, vannforsyning, planlegging av nye boligområder, ressursforvaltning, konsekvensutredninger (KU) og risiko- og sårbarhetsanalyser (ROS). De geologiske temaene som presenteres i applikasjonen er strukturert etter saksområder som er kjent i plansammenheng: Landskap, Ressurser og Sikkerhet. Applikasjonen legger til rette for å sjekke ut problemstillinger knyttet til disse saksområdene for eventuelt å gå dypere inn i datastruktur og innhold ved å klikke seg videre til mer kartfunksjonalitet for å få opp mer detaljerte egenskaper, for å se produktark og for å laste ned data.
Fagområde: Berggrunnsgeologi, Byggeråstoffer, Geofysikk, Geokjemi, Geologisk mangfold, Grunnvann, Jordas dynamikk, Klima, Kvartærgeologi, Landskapsutvikling, Maringeologi, Mineralressurser, Skred, Urbangeologi
Geologisk arv
Kartapplikasjonen geologisk arv viser registrerte geologiske lokaliteter som kan ha interesse for turister, skoleelever og naturforvaltere. Noe av materialet er av eldre årgang, og det er faglige mangler i datasettet. Vi tar gjerne mot forslag til rettelser og nye områder som bør legges inn.
Fagområde: Berggrunnsgeologi, Byggeråstoffer, Geologisk mangfold, Jordas dynamikk, Klima, Kvartærgeologi, Landskapsutvikling, Maringeologi, Mineralressurser, Skred
Kartkatalogen
Oversikt over trykte berggrunnskart og kvartærgeologiske kart, foreløpige kartprodukt og digitale kartdatasett. Kartkatalogen finnes både på nett og som nedlastbar fil i PDF-format.
Fagområde: Berggrunnsgeologi, Kvartærgeologi, Maringeologi
Radon aktsomhet
Det nasjonale aktsomhetskartet for radon viser hvilke områder i Norge som kan være mer radonutsatt enn andre. I områder markert med «høy aktsomhet», er det beregnet at minst 20 % av boligene har radonkonsentrasjoner over øvre anbefalte grenseverdi på 200 Bq/m3 i første etasje. Kartet er basert på inneluftmålinger av radon og på kunnskap om geologiske forhold. I noen områder i Norge er mange boliger målt for radon, i andre få eller ingen. Dette kartet er utviklet ved at kunnskap om andel høye radonkonsentrasjoner i boliger som ligger på kjent geologi er overført til andre områder med tilsvarende geologiske forhold.
NB! Oppdatering av kartdata vil komme i 2023 men vil være bygget på en helt annen måte.
Foreløpig er det laget et nytt Trøndelagskart ( https://www.ngu.no/nyheter/jobber-med-nytt-og-mer-noyaktig-radonkart-store-deler-av-landet ) etter denne nye metoden, og viser flere steder med høy aktsomhetsområde enn de gamle.
Fagområde: Berggrunnsgeologi
Fagområde | Applikasjon | Beskr. | Lenke | Gml. lenke | Forhåndsvis | Søk | Metadata |
---|