Geologi i hverdagen

Se for deg 150 store lastebiler fullastet med sand, grus og pukk. Det er så mye hver eneste innbygger i Norge bruker i løpet av livet av disse produktene.
Sand, grus og pukk brukes mest til å lage betong, for eksempel til husbygging, og til å lage veger. Men vi omgir oss med stein på mange andre måter også, både til hverdags og fest. Mineraler finnes i «alle» produkter vi omgir oss med; mobiltelefoner, PC-er, ledninger, vindmøller, biler, sminke, maling, papir og batterier. Du kan for eksempel ikke dekke et festbord med tallerkener, glass, skåler og servietter uten at det er innslag av "gråstein" i gjenstandene. Samtidig har vi store grunnvannsforekomster skjult i undergrunnen.
Geologi i hverdagen er ikke bare et spørsmål om ressurser; det handler også om fare og risiko knyttet til steinsprang, radon, jordskred, kvikkleire, fjellskred og jordskjelv.
Geologi er et detektivarbeid. Geologi er å forstå fortidas klimaendringer for å kunne si noe om framtida. Kartlegging av miljøet kan dokumentere forurensning.
Samtidig: Landskapet vårt har en unik historie som omfatter tapte oseaner, kontinenter i bevegelse, vulkaner og isbreer. Gode historier om natur, kultur og hvordan landskapet ble til, inngår i mange opplevelsesturer.
Vi ved Norges geologiske undersøkelse (NGU) er med på å skape verdier og gjøre samfunnet tryggere. Vi skal framskaffe, tilrettelegge og formidle geologisk kunnskap som samfunnet trenger. Vår kunnskap gjør andre i stand til å ta gode valg til beste for fellesskapet.