Fyllitt

Fyllitt er omdannet (metamorf) leirstein, som kan spaltes til tynne plater langs en skifrighet definert av parallelle flak av glimmermineraler. Fyllitt er svakere omdannet enn glimmerskifer, og er derfor mer finkornet.

Fyllitt er som regel mørk grå til svart på farge, og kjennetegnes med en silkeaktig glans på spalteflaten. Det skyldes ørsmå flak av glimmermineraler. Fyllitt kan imidlertid også forekomme i grønnlige og rødlige nyanser.

Vi har mange fyllittforekomster i Norge som har vært produsert, men i dag er det drift kun to steder.

Ottaskifer er betegnelsen på flere typer fyllitt i fjellene rundt Otta og Vågå. Minera Skifer AS produserer en spesiell, mørk grå variant med store krystaller av hornblende ved Pillarguritoppen sør for Otta. Denne brukes både som takskifer, gulv- og veggflis og fasadeplater. Andre varianter ("Sel Royal") produseres på sporadisk basis. Ottaskiferen er mørk grå til svart, men i grunne skiferbrudd kan skiferen være rustfarget. Blanding av flere typer gir et flott fargespill som vi ser i skifertak oppover Gudbrandsdalen.

Rustfarget fyllitt fra Otta.
Rustfarget fyllitt fra Otta
Mørk fyllitt fra Stjørdal.
Mørk fyllitt fra Stjørdal

En lang sone av fyllitt går fra Stjørdalområdet, forbi Trondheim og Melhus, og kan sporadisk følges helt til Oppdal. Det har vært mye skiferdrift i denne sonen før i tiden, men i dag er det kun småskala drift på en svart fyllittskifer ved Sorte nær Stjørdal.

Grønn fyllitt ble tidligere produsert i Valdres (Valdresskifer), og i Lebesby i Øst-Finnmark var det stor produksjon av en beksvart fyllitt til 1970-tallet. I nærheten finner vi Tanaskifer, egentlig en blanding av fyllitt og omdannet siltstein, som ble produsert i både røde og grønnlige varianter. 

Det finnes flere steder i Norge der det kan bli muligheter til å gjenoppta driften i framtiden.