Fyllitt

Fyllitt er som regel mørk grå til svart på farge, og kjennetegnes med en silkeaktig glans på spalteflaten. Det skyldes ørsmå flak av glimmermineraler. Fyllitt kan imidlertid også forekomme i grønnlige og rødlige nyanser.
Vi har mange fyllittforekomster i Norge som har vært produsert, men i dag er det drift kun to steder.
Ottaskifer er betegnelsen på flere typer fyllitt i fjellene rundt Otta og Vågå. Minera Skifer AS produserer en spesiell, mørk grå variant med store krystaller av hornblende ved Pillarguritoppen sør for Otta. Denne brukes både som takskifer, gulv- og veggflis og fasadeplater. Andre varianter ("Sel Royal") produseres på sporadisk basis. Ottaskiferen er mørk grå til svart, men i grunne skiferbrudd kan skiferen være rustfarget. Blanding av flere typer gir et flott fargespill som vi ser i skifertak oppover Gudbrandsdalen.


En lang sone av fyllitt går fra Stjørdalområdet, forbi Trondheim og Melhus, og kan sporadisk følges helt til Oppdal. Det har vært mye skiferdrift i denne sonen før i tiden, men i dag er det kun småskala drift på en svart fyllittskifer ved Sorte nær Stjørdal.
Grønn fyllitt ble tidligere produsert i Valdres (Valdresskifer), og i Lebesby i Øst-Finnmark var det stor produksjon av en beksvart fyllitt til 1970-tallet. I nærheten finner vi Tanaskifer, egentlig en blanding av fyllitt og omdannet siltstein, som ble produsert i både røde og grønnlige varianter.
Det finnes flere steder i Norge der det kan bli muligheter til å gjenoppta driften i framtiden.