Rolv Magne Dahls bilde

Rolv Magne Dahl

Forsker
Telefon: 73904308

Reis til en rauk

Raukene på Trollholmssund. I følge sagnet er dette forsteinede troll. Et fantastisk skue er det uansett......!
På sommerens bil- eller sykkeltur skal du selvsagt holde øye med veien. Men husk også å få med deg rauker og annet geologisk snadder langs veikanten!

Du har sikkert sett bilde av dem. På sørkysten av Australia ligger ett av de mest fotograferte landskap i verden, de karakteristiske kystklippene som kalles de tolv apostlene. Vi har lignende ikoniske formasjoner i Norge også. Kanskje det er et besøksmål i sommer?  

På Stillehavskysten, like ved Great Ocean Road, ca. 250 kilometer fra Melbourne, ligger spektakulære, bratte kystklipper som slites av vær og vind. Ute i havet står det igjen små biter av klippene som erosjonen foreløpig ikke har fått has på. Disse kalles gjerne staurer, rauker eller kystpillarer. Slike finnes det også mange av på våre breddegrader, og noen av dem er det knyttet mye spennende historie til.

Langs Finnmarkskysten generelt og Varangerhalvøya spesielt er det utallige eksempler. Her har vi tatt med et prakteksemplar fra Porsangerhalvøya, der mer eller mindre vannrette søyler av skifer reiser seg fra landskapet langs veien til Havøysund.
Langs Finnmarkskysten generelt og Varangerhalvøya spesielt er det utallige eksempler på majestetiske rauker. Her har vi tatt med et prakteksemplar fra Porsangerhalvøya, der mer eller mindre vannrette søyler av skifer reiser seg fra landskapet langs veien til Havøysund. 

Flere i Norge

På Gotland i Sverige finnes mange kjente rauker, blant annet Hoburgsgubben, eller Langhammars Raukområde. I Norge finner vi slike langs kysten, gjerne i tilknytning til strandflaten. Men også i områder uten strandflate gjør de seg gjeldende, spesielt i Finnmark.

Trollholmsund er en severdighet på vestsiden av Porsangerfjorden, 35 km nord for Lakselv. Området består av dolomitt som er dannet for ca. 700 millioner år siden. Vær, vind, sjø og is har slitt hardt på bergartene i området, men noen rester stikker opp som karakteristiske steinformasjoner, og disse raukene knytter det seg mange myter til. Et gammelt sagn vil ha det til at en gjeng med troll kom over Finmarksvidda med en diger kiste full av gull og sølv. Da de nærmet seg fjorden, forsøkte de å gjemme kista, men fant ingen hule som var stor nok. De fortsatte, men sola rant før de fikk gjemt seg, og alle ble forvandlet til stein. Det er disse trollene som - i følge sagnet - vises som rauker....