Påskekrim i geologiske landskap

Hva har skjedd her? Vi ønsker dine observasjoner og dine data. Foto: Rolv Dahl
Det er påske. Du glir på ski gjennom et vakkert snødekket landskap med sol i ansiktet. Vel tilbake på hytta gleder du deg til å lese en spennende påskekrim. Men du er jo selv med i et stort geologisk mysterium! Kanskje du kan bidra til å oppklare saken?

Først av alt er geologien. Den har til alle tider påvirket landskapet og naturen rundt oss – men klarer vi å selge den på førstesiden i avisa?

Kriminallitteraturen klarte det, første gang i påsken 1923, med en annonse i Aftenposten for boka «Bergenstoget plyndret i natt», av Jonathan Jerv, psevdonym for de da unge studentene Nordahl Grieg og Nils Lie.

Påskekrim er et norsk fenomen, som vi ikke kjenner til fra andre europeiske land. Dersom du kombinerer det med en tur i fjellet nå i påsken, kommer du også raskt på sporet av geologiske mysterier…

Mange gåter

Flere av de stedene som du sklir forbi på godt, gammeldags klisterføre, er gode geologiske lokaliteter. Kanskje har de verdi for læring, gode opplevelser og i turisme? Er de kanskje viktig for forskning og vitenskap? Naturen er full av gåter, og geostedene, som vi kaller dem, samler vi på NGU i en database for geologisk arv. Her er alt av interesse – både små og store lokaliteter – fra jettegryter og morener, via svaberg med farger og mønstre, til gamle gruver.

Hva skjer med et geosted hvis det skal bygges en ny vei gjennom området? Finnes det et system for å forvalte geosteder? Nei!

Databasen for geologisk arv har ingenting direkte med vern å gjøre. Likevel er det viktig å samle all informasjon om naturen for å ha et godt grunnlag for eventuelt vern eller utbygging. Databasen viser steder som har betydning for lokalsamfunn og reiseliv, for arealplanlegging og forvaltning.

Løse mysteriene

Nå trenger vi hjelp av deg til å nøste opp i gåter og mysterier: Vi behøver engasjerte folk, frivillige som kan ta i bruk databasen og hjelpe oss med å oppdatere geosteder, endre og tilpasse databasen til samfunnet slik at den tas enda mer i bruk! Vi trenger kommentarer til tekster og egenskaper som er registrert, vi trenger flere geosteder i basen, vi ønsker dine observasjoner og dine data!

Kanskje ditt turmål fra påsken også bør være med?

På NGU tar vi nå et første steg mot en veileder med forklaring på hvordan vi kan verdivurdere og forvalte geologiske lokaliteter. Det skjer i det spennende prosjektet Geologisk Arv i Indre Skandinavia (GEARS).

Vi håper at også du kan hjelpe oss med å selge vår geologiske arv. For påskekrimmen «Bergenstoget plyndret i natt» kjøpte forlagssjef Harald Grieg i Gyldendal en svært så vellykket annonseplass på førstesiden i Aftenposten. Skal vi også annonsere - for naturens mysterier?

To huskyer ser undrende mot kameraet med fjell og skog dekt i snø.Foto: Rolv Dahl.
Bruk påsken til å undre deg over landskapets mysterier. Kanskje kan du tipse oss om ukjente gåter i naturen. Foto: Rolv Dahl.