Tine Larsen Angviks bilde

Tine Larsen Angvik

Seksjonsleder
Telefon: 73904442

Lege anbefaler gravid å spise stein

Magnesium til venstre. Steinspisende troll til høyre...
Jeg blir brått revet ut av søvnen med en forferdelig smerte. Jeg har fått krampe, og det iler gjennom hele leggen. Jeg klarer ikke bevege meg for å gjøre noe med det. Den store magen er i veien. Jeg er høygravid og våkner til en grufull start på dagen.

Legen min forteller meg at jeg mest sannsynlig har litt mangel på magnesium i kroppen, og at jeg burde ta tilskudd. Det er helt vanlig at gravide må ta tilskudd av forskjellig mineraler for å kunne opprettholde den kroppslige mineralbalansen under produksjon av et lite barn.

Et steinspisende troll

Jeg får med en gang et bilde av et lite troll som ligger i magen min og gomler på stein. Som geolog vet jeg at magnesium er et grunnstoff som tilhører gruppen for jordalkalimetaller i periodesystemet, men vet også at magnesium som oftest forekommer i to naturlige former i nature: oppløst i væske (både sjøvann og grunnvann) eller i fast stein.

Stein er viktig for kroppen

Magnesium er det fjerde vanligste stoffet i kroppen, der halvparten finnes i bein og resten er fordelt på muskler og annet bløtvev. Magnesium er derfor en nødvendighet for at kroppens stoffskifte og energiomsetning, muskler og hjerte, skal fungere normalt.

Magnesium utvinnes både fra sjøvann og stein. I stein forekommer magnesium i magnesitt og dolomittmarmor, samt i olivin som er et typisk mineral for mørke ultramafiske bergarter fra mantelen i jordkloden vår.

I sjøvann dannes marmoren ved utfelling. Videre blir marmoren skjøvet over havnivå av geologiske prosesser. Her tar grunnvannet og nedbøren over og løser opp marmoren. Grunnvannet tar med seg mineralene videre ut til planter, dyr og mennesker før det igjen renner ut i havet.

Kina hadde i 2009 hele 80% av verdens produksjon av magnesium. I Norge håper man på at man kan starte magnesiumproduksjon av olivin på Herøya, det vil i tilfelle bli en langt mer miljøvennlig produksjon med hensyn på CO2 utslipp.

Tygge på baderomsflisene?

Magnesium finnes også i mange andre produkter vi omgir oss med. Siden magnesium er et metall, med en veldig liten egenvekt og stor styrke, er det interessant å bruke i aluminiumslegeringer ved produksjon av for eksempel flydeler.

Magnesium er veldig reaktivt og brennbart og brukes mye i fyrverkeri. Metallet har også gode elektriske ledningsevner og brukes i elektronikk og mobiltelefoner.

Jeg har både en mobiltelefon og marmorfliser på badet. Jeg kan tygge litt på disse og spare meg for dyre kapsler med kosttilskudd av magnesium. Eller.....?