Tine Larsen Angviks bilde

Tine Larsen Angvik

Seksjonsleder
Telefon: 73904442

Et dramatisk tilbakeblikk

Andreas Orset skal gå gjennom hele Norge, og begynte i Nordmarka. I NGU-bloggen leker vi med tanken på hvordan turen hadde sett ut for 270 millioner år siden....
Andreas Orset har fått i oppdrag å gå gjennom hele Norge. I Nordmarka i Oslo, ser han spor av betydelige geologiske endringer. For mange tusen - og geologiske epoker - siden, kunne reiseskildringen kanskje sett slik ut....:

Andreas har en guffen og ekkel følelse. Landskapet er øde, og det er ingen tegn til liv så langt øyet kan se. Lukten er ikke til å holde ut, det lukter verre enn en hall full av råtne egg. Andreas tar seg til nesen og klemmer godt til, sånn at han må puste med munnen.

En stund etter at Andreas startet turen fra Oslo måtte han passere en elv. Det var slett ikke en hvilken som helst elv, her strømmet faretruende, glødende og dampende lava.

Elva hadde sett vakker ut fra avstand, men nå var den sterke varmen til å ta og føle på. Det sved i kinnene, og han var usikker på om klærne kunne ta fyr. Over elven måtte han, men det var ikke bare å vasse..

Han måtte finne en bro.

En naturlig bro av berg, som elven selv hadde smeltet seg igjennom. Han gikk oppover elvebredden og fant omsider en smal steinrest som lå over elva. Han var nervøs da han gikk over, men det så ut som at bruen skulle holde. Han merket at skoene ble varme nedenifra, det virket som de hadde ekstra godt grep på steinbroen. Kanskje de var i ferd med å smelte? Hva skulle han gjøre da?

Idet han passerte midten av elva, buldret det kraftig i fjellet rett bak han. Han kvapp til og satte seg på huk for å innhente balansen. Det smalt fra den ene eksplosjonen etter den andre. Vulkanen var i ferd med å våkne til liv.

Det rystet i bakken og han måtte springe de siste meterne over brua for å ikke ramle av. Skoene virket som de hadde klart seg. Da han akkurat kom i land på den andre siden, sprutet og plasket den rennende lavastrømmen opp på grunn av rystelsene og tok med seg resten av bruen. Han pustet lettet ut og ønsket at han ikke måtte passere flere sånne. Men han visste at vulkanene i området var ustabile og stadig sprutet ut mer lava, og at denne konstant fant nye veier nedover fjellsiden. Andreas ville ikke være trygg så lenge han befant seg i dette området der kontinentet var i ferd med å revne i to.

Slik kunne rapporten fra Eventyreren Andreas ha sett ut dersom han gikk gjennom Nordmarka for ca. 270 millioner år siden. Kontinentet var da i ferd med å danne en riftdal, lik " the Great Rift Valley", som i dag brer seg gjennom Afrika. Osloriften er unik i verden, som den eneste eksisterende fjordarmen dannet av at en kontinentalplate har revnet.

Flaks for Norge at riften stoppet opp, ellers hadde vi hatt et hav mellom Oslo og polhavet.

Vil du lese Eventyrerens faktiske turrapport fra Nordmarka, kan du gå inn på alfa.nos nettside. Her kan du også lese hvordan han løste et oppdrag fra oss i NGU....

Se også  NRK-videoen under for en enkel beskrivelse og animasjon av dannelsen av Oslofeltet: