Tine Larsen Angviks bilde

Tine Larsen Angvik

Seksjonsleder
Telefon: 73904442

Diamanter, dramatikk og død på Tromsdalstinden

Toppen av Tromsdalstinden består av eklogitt, en ganske sjelden bergart i global sammenheng
Det er ganske så rart at når du beveger deg opp på en tind på 1238 meters høyde, går du på noe som overhode ikke er et fjell, men ei forsteinet rot fra en fjellkjede. Den har ligget nede på 80 kilometers dyp. Det vil si en distanse på hele 70 Tromsdalstinder under hverandre ned i jordskorpen. Det er dypere enn dagens tykkeste jordskorpe under Himalaya. Og den inneholder diamanter.

Fjellkjeden ble dannet for ca 450 millioner år siden da Norge med et brak kolliderte med Grønland. Som når en brøytebil skuffer snø opp i en stor haug, ble store flak med stein skjøvet opp til en stor fjellkjede slik som i Himalaya i dag. Men denne fjellkjeden ble mye større enn Himalaya. Kanskje fantes verdens høyeste og mest spektakulære fjell i Norge på den tiden.

Forsteinet rot med diamanter

Ikke nok med det, den kan inneholde diamanter! Fjellkjederoten har et bergartsnavn som kalles eklogitt, en sjelden stein i global sammenheng. Det er ikke bare å hente opp en stein fra den dybden. Det er en utrolig vakker stein som er grønn - mineralet pyroksen, med røde prikker - mineralet granat. Og siden den befinner seg langt nede i jordskorpa under en fjellkjede er trykket så stort og temperaturen så høy at diamanter kan lages.

Hvordan havner ei sånn rot på toppen av et fjell?

Under kollisjonen med Grønland ble alle steinene blandet sammen i disse store flakene. Biter med dyptliggende bergarter ble presset opp. Så kom det flere istider og tok bort mesteparten av den store fjellkjeden. Isbreer har skåret det til bratte fjellkjeder, U-daler og sylskarpe, dramatiske egger. Vips, så ligger det igjen en bit på toppen av Tromsdalstinden.

Et hellig, dramatisk, vakkert og luftig, bynært turmål

Tromsdalstinden sees godt fra Tromsø by, og har betydd mye for  folk i Tromsøtraktene gjennom uminnelige tider.  Tinden er et hellig fjell for samene, der det fra gammelt av ble sagt at det fantes hemmelige, hellige dører inn i fjellet og hvor det foregikk offerhandlinger. I dag er Tromsdalstinden mest av alt et vakkert syn og et luftig turmål som kan nås fra Tromsdalen av de sprekeste. Arvid Sveen har blant annet fotografert fjellet gjennom dets mange utrykksformer med lys og vær gjennom året.

Se linker:

Eklogitt med diamanter: http://folk.uio.no/torgeir/pdfpapers/a-magasinet-fjell.pdf

Turbeskrivelse fra DNT: http://www.ut.no/tur/2.5056/

Turbeskrivelse Tromsdalstinden/Sálašoaivi, 1.238 moh, GodTur.no: http://www.godtur.no/godtur/nyartikkel/dbarticle_preview.aspx?id=2699