Daniel Wibergs bilde

Daniel Wiberg

Forsker
Telefon: 73904114
Valerie Bellecs bilde

Valerie Bellec

Forsker
Telefon: 73904276
Frank Werner Jakobsens bilde

Frank Werner Jakobsen

Forsker
Telefon: 73904196

Dager med kartlegging av havbunnen

FF "G.O. Sars" til kai i Trondheim etter avsluttet 14-dagers tokt. Foto: Gudmund Løvø
Årets første tokt med havbunnskartlegging i regi av Mareano-programmet, er avsluttet. FF "G.O.Sars" har i vel to uker saumfart kysten av Midt-Norge, med blant andre fire NGU-forskere om bord. Her er et sammendrag av toktdagbøkene som ble laget på reisen.

Sularevet skuffer ikke

Toktdagbok: Etter nesten to uker på havet med store værutfordringer, er vi klare for å sette ut videoriggen «Chimera» på det første transektet på Sulabanken.

Forventningene er høye. På kartet står det markert «høy reflektivitet», men hva betyr det? Det vil si at tidligere undersøkelser fra Kartverket med multistråle-ekkolodd av havbunnen, har fått signaler som viser at havbunnen her er hardere enn omgivelsene. Dette høres lovende ut! Kanskje vi finner koraller? Eller kanskje er det noe mer?

Her finner du hele toktdagboken

Foto: NGU/Mareano

Furet, værbitt under vannet

Toktdagbok: Etter en rekke stormer, som gjorde arbeidet krevende i starten av toktet, har FF «G.O. Sars» og mannskapet fra HI og NGU igjen fått fart på kartleggingen ved Frøyabanken utenfor Trøndelagskysten. Se, så flott vær det ble!

Selv om fartøyet har klart seg fint gjennom uværet uten en skramme, så kan ikke det samme sies om bankene på havbunnen under, for flere steder har det blitt observert tydelige furer i landskapet.

Her finner du hele toktdagboken

Svampehager på fiskebankene

Toktdagbok: Etter en utfordrende start på toktet med mye dårlig vær er vi nå godt i gang med kartleggingen. Akkurat nå er vi på fiskebankene utenfor Trøndelag. Vi har alt sett mange store og små svamper, og forventer å finne enda flere på de neste stasjonene vi skal undersøke.

De geologiske kartene viser varierende bunnforholdene som omfatter sletter dekket av mudder og sand med flere små korallrev. I tillegg er her noen urer med grus og større bergformasjoner, altså bunntyper der vi forventer å finne frodige og mangfoldige svampesamfunn.

Her finner du hele toktdagboken

Fortsetter kjemisk kartlegging av havbunnen

Toktdagbok: Mareano vil i år samle ny informasjon om miljøgifter på sokkelen i Norskehavet. Vi håper å dekke et stort område fra Frøyabanken i sør til Trænadjupet i nord med to tokt som går i år.

Det første toktet, «påsketoktet», startet 11.april og begynner kartleggingen helt sør på Frøyabanken.

Her finner du hele toktdagboken