![]() |
Pukk kan brukes til de samme formål som naturlig sand og grus, men er dyrere å produsere siden fast fjell må sprenges ut og knuses. Pukk utgjør likevel en økende andel av forbruket av byggeråstoffer. Dette har sammenheng med lokal knapphet på sand og grus og ved at det stilles økte kvalitetskrav til byggeråstoffer som naturlig grus ikke alltid kan dekke. Grunnet store transportkostnader, foregår mye av grus- og pukkproduksjonen i nærheten av anvendelsesområdet. Omlag halvparten av produksjonen går til veiformål, mens 20 prosent går til betongproduksjon. Om lag en tredjedel går til andre formål som fyllmasse, planering av anleggsområder og til tildekking og planering av rørledninger på norsk sokkel.
NGU har kartlagt 9000 sand- og grusforekomster og 1000 pukkforekomster med totalt ca 7600 produksjonssteder med varierende driftsforhold. Det er viktig å sikre at områder for eksisterende og fremtidige uttak av grus og pukk blir tatt med i areal- og reguleringsplaner i kommuner og fylker. Produksjonsverdien av pukk og grus var i 1997 på tre milliarder kroner, basert på et råstoff-uttak på 61 millioner tonn. Ca. 3700 personer er sysselsatt i næringen. Omlag 10 - 15 prosent av den norske grus- og pukkproduksjonen eksporteres. Eksporten av byggeråstoffer til Europa har økt med 150 prosent siden 1990. I 1997 ble det eksportert 8,2 millioner tonn pukk og grus til en verdi av 407 millioner kroner. De siste årene har bransjen opplevd sterk vekst. Det er ca. 100 viktige sand-, grus- og pukkprodusenter i landet. De største i omsetning og produksjon ligger i Sør-Norge. Blant disse er Feiring Bruk A/S, Franzefoss Bruk A/S, NorStone AS, Norsk Stein A/S, Rieber & Søn ASA, A/S Veidekke og Halsvik Aggregates AS. Metalliske malmerMalmgruvene er svært eksportintensive; over 90 prosent av produksjonen eksporteres som mineralkonsentrater. Markedsprisene for metaller svinger sterkt, noe som også påvirker prisene for mineralkonsentrater. Produksjons- og eksportverdien fra malmbransjen var i 1997 på henholdsvis 605 og 564 millioner kroner, inklusive ilmenitt.
Det ble tatt ut ca. 1,5 millioner tonn konsentrert malm. I 1997 var 722 personer ansatt i denne typen virksomhet. Produksjonen i Norge er kraftig redusert de siste årene, i dag er bare to av opprinnelig 34 malmgruver i drift. Titania AS produserer ilmenittkonsentrat som etter videreforedling nyttes som pigment i maling, plast og papir. Mulighetene for ny drift på forekomster med titanmineraler synes gode og spesielt er rutilforekomstene ved Førde interessante. NGU tror det er gode muligheter for nye økonomiske funn av titanmineraler og planlegger, i samarbeid med industrien, å fortsette med regionale undersøkelser de neste årene. I 1982 var jernmalm det viktigste mineralske råstoff produsert på land i Norge. Senere har jernmalmproduksjonen gått nedover. Norges eneste gjenværende jernmalmgruve, Rana Gruber AS, har redusert produksjonen og satser på spesialprodukter med høyere bearbeidingsgrad. AS Sydvaranger ble nylig avviklet, men ny virksomhet er under planlegging i samarbeid med et australsk selskap. Av sulfidmalmgruver, er det bare drift ved Nikkel og Olivin AS i Ballangen. Bedriften, som produserer et nikkel/kopper- og koboltkonsentrat, vil bli lagt ned i 1999. Det foregår noe leting etter nikkel-koppermalmer og kopper-sinkmalmer. Gullproduksjon foregikk i Biddjovagge ved Kautokeino fra 1985 til 1992 med et godt økonomisk utbytte. Det har senere vært noe aktivitet innen gulleting, blant annet i Pasvik. Gode framtidsutsikterNorge har et rikt utvalg av bergarter. Mange av disse - som nefelinsyenitt, eklogitt, høyrene karbonatbergarter, larvikitt, spesielle sandsteiner og hvit anortositt - er ikke lett tilgjengelige i Europa forøvrig. Norges lange kyst med gode havner for utskipning, et høyt teknologisk nivå og gode FoU-miljøer, er viktige konkurransefortrinn som gir muligheter for fortsatt vekst for mineralproduksjon i Norge. Innhold Årsrapport 1998 | Hovedside NGU |