Dette er et NFR-finansiert prosjekt (2007-2010) under det Internasjonale Polaråret, IPY
Nyheter

Studentene inn i SciencePub 

TRONDHEIM: De første studentene er på plass i formidlingsdelen av SciencePub. Kristiane Bræck Larsen (23) og Erik Fosheim Brandsborg (24) ved Høgskolen i Oslo (HiO) skal skrive bacheloroppgaver om prosjektet. 

Av Gudmund Løvø

POLARÅRET: Kristiane Bræck Larsen og Erik Fosheim Brandsborg deltok begge under åpningen av Polaråret på Rådhusplassen i Oslo 1. mars i år. Foto: Gudmund Løvø

Larsen og Brandsborg er begge andreårsstudenter i medie- og kommunikasjonsfag ved Avdeling for journalistikk, bibliotek- og informasjonsfag ved HiO. De gleder seg til å ta fatt på arbeidet: 

Geologiske feltarbeid

- Vi skal blant annet delta på et to uker langt feltarbeid ved Ny Ålesund på Svalbard i juli. I høst skal vi hospitere en uke ved en av de samarbeidende institusjonene, og våren 2008 skriver vi bacheloroppgavene våre om et tema knyttet til formidling av prosjektet, forteller de to studentene.

 De to har allerede fått en første innføring i Polaråret og SciencePub. Professor Jon Landvik ved Universitetet for Miljø- og Biovitenskap (UMB) på Ås holdt nylig en forelesning for en gruppe mediestudenter ved HiO. Det er også Jon Landvik som skal lede sommerens geologiske feltarbeid i området ved Kongsfjorden på Svalbard. 

Kunnskap om klima

- Hvorfor ønsket dere å bidra i SciencePub?

 - Fordi jeg ser på klimaforandringene som den største og mest presserende utfordringen menneskeheten står overfor i dag, påpeker Brandsborg.

 - For å møte utfordringen på en riktig måte trengs økt kunnskap, og dessuten god formidling av denne kunnskapen. Her har prosjekter som SciencePub en nøkkelfunksjon, og Arktis er et nøkkelområde for å få innsikt i klimaendringene og deres betydning for menneske- og dyreliv. Det er viktig at man evner å tenke nytt og kreativt innen forskningsformidling, og at man tar i bruk utradisjonelle mediekanaler og -metoder, mener Brandsborg. 

Global oppvarming

Larsen på sin side fastslår at dette er et spennende prosjekt hun både er svært interessert i og som hun kan lære mye av: - Formidling av forskning er viktig, og et felt som kan forbedres på mange områder. Flere må utdannes innen forskningsjournalistikk og -formidling, og samarbeidet med forskerne kan bli bedre, sier hun.

 Hun viser blant annet til delrapportene fra FNs klimapanel som nylig er offentliggjort og som setter et enda større fokus på den globale oppvarmingen og på hvilke konsekvenser den vil få.

 Blogging i media

I tillegg til de to studentene slutter også høgskolelektor Andreas Ytterstad ved HiO seg nå til formidlingsdelen i SciencePub. Han skal i første omgang skrive en fagartikkel om klimadebatt og blogging til den 18.nordiske mediekonferansen i Helsingfors 16. til 19. august 2007.

 - Etter alt å dømme blir dette starten på mer forskning rundt citizen journalism, eller borgerjournalistikk, sier Ytterstad.

KUNNSKAP: - Vi trenger kunnskap for å vite hva vi skal gjøre i klimaspørsmålet, sier Larsen, før hun gyver løs på formidlingsarbeidet i SciencePub. Foto: Erik Fosheim Brandsborg

JORDEN: - Klimaspørsmålet er det mest presserende spørsmålet i vår tid. Det angår hele kloden, sier Brandsborg, som her poserer under åpningen av Polaråret. Foto: Kristiane Bræck Larsen