Dette er et NFR-finansiert prosjekt (2007-2010) under det Internasjonale Polaråret, IPY
Nyheter

Lærere og journalister på tokt til Svalbard 

TROMSØ: Første tokt i SciencePub! Forskere tar med seg lærere og journalister på tokt med forskningsfartøyet Jan Mayen fra Tromsø til Svalbard. 

Av Karen Marie Christensen

Det maringeologiske toktet markerer startskuddet på feltarbeid og datainnsamling i dette store polarår-prosjektet. Fire lærere fra videregående skole, to journalister og en fotograf er med på overfarten til Svalbard.
Fra Universitetet i Tromsø (UiT) deltar tre forskere, en PhD-student, en masterstudent og to ingeniører, i tillegg til mannskapet om bord på forskningsfartøyet.

Lærere i naturfag

- Et av hovedformålene med dette toktet er å forbedre vår viten om oppvarming i Arktis ved å undersøke fortidens klimaforandringer, sier toktleder Katrine Husum, som til daglig er forsker ved Institutt for geologi ved UiT.
Lærerne som deltar på turen underviser i naturfag på videregående skole og skal lære mer om de geologiske spørsmålene prosjektet skal besvare og om hvordan forskerne arbeider på tokt. Lærerne kommer fra hver sin kant av Norge – Arne Liaklev fra Tana i nord, Audun Raaen fra Grimstad i sør, og Peter Hoebeke og Jane Braute fra Ås i øst.
Journalist Stian Arnesen og fotograf Ole-Petter Klepp har mønstret på F/F Jan Mayen for NRK1, mens journalist Maja Sojtaric ved UiT skal blogge og lage reportasjer for våre hjemmesider.

Hurtige klimaendringer

Dagens klima i Arktis viser tegn på hurtige forandringer med minkende sjøis og stigende temperaturer i vannet.
- Virkningene av denne oppvarmingen er usikre, og derfor trenger vi mer viten om hvordan miljøet reagerer på oppvarming. Det kan vi få ved å undersøke oppvarmning i fortiden, forteller Katrine Husum.
- For å få data på temperatur, saltinnhold etc. fra den gang det ikke fantes instrumenter til å måle dette, må vi studere fossil mikroflora og mikrofauna fra havbunnsavsetninger. Vi studerer også det kjemiske innhold av mikrofauna, legger Husum til.
Sammensetning av flora, fauna og det kjemiske innhold avhenger av temperatur og saltinnhold, og viser dermed hvordan miljøet var på havbunnen og i vannsøylen tilbake i tid.

 - På toktet skal vi samle prøver både fra overflaten av havbunnen og prøver som går ned i havbunnen, opplyser hun.

F/F Jan Mayen

F/F Jan Mayen (63.8 m) er spesielt utrustet for aktiviteter i Norskehavet og Barentshavet, rundt Svalbard og i andre islagte områder.
Fartøytid er som oftest fullt utnyttet med brukergrupper som kommer fra ulike fakulteter på Universitetet i Tromsø, og fra andre nasjonale og internasjonale forskningsinstitusjoner.

 

Forskningsfartøyet Jan Mayen er 64 meter langt og spesielt utrustet for operasjoner i Arktis. Foto: John Terje Eilertsen, NFH