Dette er et NFR-finansiert prosjekt (2007-2010) under det Internasjonale Polaråret, IPY
Prosjektsammendrag

Hvordan har de naturlige klimaendringene i Arktis vært, og hvordan har mennesker klart å tilpasse seg?

Arctic Natural Climate and Environmental Changes and Human Adaptation: From Science to Public awareness (SciencePub) 

IPY-prosjekt nr. 39    

Ansvarlig institusjon:     Norges geologiske undersøkelser

Norske samarbeidsinstitusjoner:  Universitet i Tromsø, Universitet i Bergen, Norsk Polarinstitutt, Universitet for Miljø- og Biovitenskap, Vitensentrene i Tromsø, Trondheim og Bergen, Høgskolen i Oslo, Avdeling for journalistikk, bibliotek og informasjonsfag.

Kontaktperson: Professor Eiliv Larsen, Eiliv.Larsen@NGU.NO           

Hva karakteriserer de naturlige klimaendringene i Arktis og hvordan har de fysiske miljøbetingelsene endret seg? Hvordan har de første menneskene tilpasset seg disse endringene? Prosjektet SciencePub skal finne svaret ved å studere naturlige klimaarkiver i sedimenter avsatt henholdsvis på land og i vann, fra Svalbard, Nord-Norge, Nordvest-Russland og tilgrensede havområder – og slik rekonstruere fortidens klima.

 SciencePub har som mål å øke kunnskapen om prosessene som skjer i mellomistider (interglasiale - tilsvarende dagens situasjon) og i istider (glasiale perioder). Basert på dette skal vi rekonstruere variasjonene som har vært i fortidens klima, og endringene i det fysiske miljøet den siste interglasiale - glasiale periode, det vil si de siste ca. 130.000 år. Resultatene skal brukes for å gi ny innsikt i hvordan menneskene immigrerte og inntok nye tilpasningsstrategier ved slutten av siste istid.

 Forskergruppen i SciencePub er multidisiplinær innen geofag, arkeologi og formidling, og består av forskere og fagpersoner fra flere institusjoner. Gruppen skal bruke både nye og veletablerte metoder for å rekonstruere klima- og miljøvariasjoner for å forstå samspillet mellom land, hav og isdekker i Arktis gjennom de siste 130.000 år. Samtidig er målet å forstå hvordan dette har påvirket innvandringen og bosetningen av de første menneskene i regionen.

 SciencePub skal studere både nåtidens og fortidens land- og havmiljø ved å se nærmere på: 1) Variabiliteten i innstrømningen av varmt atlantisk vann (Golfstrømmen) og hva det betyr for vekst og nedsmeltning av isdekker, 2) Endringer av ferskvannstilførselen ut i havområdene ved hurtig tapning av store isdemte innsjøer i Nordvest-Russland, 3) De første menneskenes immigrasjon, bosetning og tilpasning til raske endringer i det fysiske miljø ved slutten av siste istid.

 Prosjektet tar også sikte på å øke allmennhetens interesse for og oppmerksomhet i forhold til miljø og klima i polare strøk – og har høye ambisjoner når det gjelder undervisning av barn og unge, journalister, doktorgradsstudenter og yngre forskere, så vel som allmennrettet formidling gjennom mediene og internasjonal nettverksbygging.