Fordrøyningsbasseng

Fordrøyning er en prosess hvor regn-, flom- eller spillvann holdes tilbake for å dempe og forsinke avrenning til områder som ligger nedstrøms. Dette kan forebygge flomskader. Fordrøyning som kombineres med infiltrasjon optimaliserer overvannshåndteringen ytterligere.

Tradisjonelt har fordrøyningsmagasin blitt benyttet som ekstrakapasitet for overvannsnettet. I slike magasin tidsforsinkes nedbør i store, nedgravde rør eller bassenger før det slippes kontrollert videre inn på overvannsnettet. Men tilførsel av overvann til det offentlige avløpsnettet bør minimaliseres og vannet skal i minst mulig grad tas ut av sitt naturlige kretsløp. Derfor bør det alltid vurderes om det er hensiktsmessig å infiltrere vannet i undergrunnen lokalt. Enkle modifiseringer av fordrøyningsmagasin gjør det mulig å fordrøye og infiltrere samtidig. 

Grunne og grønne fordrøyningsbasseng 

Slike bassenger er eksempel på anlegg som kan fordrøye og infiltrere regnvann. I motsetning til nedgravde fordrøyningsmagasin, håndteres vannet synlig på overflaten. Dette er grønne grøfter eller forsenkninger som samler vann. De fleste grøfter anlegges for å lede vann bort, men grønne basseng er designet for å gjøre det motsatte, dvs. øke infiltrasjon av vann i grunnen. Grønne fordrøyningsbasseng blir ofte installert i skrånende terreng og det er avgjørende at den graves på en konstant høydelinje, altså helt uten helning. Når vannet strømmer i grøften renner det ikke bort, men fyller grøften som et badekar. Vannstrømmen sakner til fullstendig stillstand og infiltrerer i den omliggende, myke jorden.

Image
Tverrsnitt gjennom et fordrøyningsbasseng. Regnvann samles i en grøft og infiltrerer i jorden. Figur: A. Buckley fra Big Sky Permaculture.

Dette forminsker erosjon på markoverflaten og øker infiltrasjon til grunnvannet. Fordrøyningsbasseng er vanligvis beplantet med gress. Dette ser pent ut og reduserer vannhastigheten mer effektivt enn åpen jord og beskytter grunnen bedre mot erosjon. Vegetasjonen har også en avgjørende rolle i å opprettholde infiltrasjonsevnen i overflaten over tid. Avrenning fra tette flater inneholder ofte finstoff, som vil kunne tette igjen porene. Vegetasjonens rotsystem vil motarbeide gjentetting.

Fordrøyningsbasseng ble etablert på Bryggen i Bergen med hensikt på å heve og stabilisere grunnvannsstanden.

Image
Grønne fordrøyningsbasseng ved Bryggen i Bergen. Foto: Johannes de Beer, NGU