Rissa-raset utløste skredkartlegging

Rissa-raset satte fokus på mangelfull kartlegging av skredrisiko i Norge. Statens naturskadefond bevilget penger til en forsterket kartlegging i regi av NGU og Norges geotekniske institutt (NGI). Kartleggingen ble konsentrert om de delene av Trøndelag og Østlandet hvor vi finner leire i grunnen. Arbeidet avdekket omlag 1200 potensielt rasfarlige leireområder, som til sammen dekker mer enn 500 kvadratkilometer. Det bor mer enn 100 000 mennesker i disse områdene.

Kartleggingen som hittil er gjennomført dekker omtrent 80 prosent av de ca. 5000 kvadratkilometer med marin leire i områdene på Østlandet og i Trøndelag. Leireområder på Sørlandet, Vestlandet og Nord-Norge ble holdt utenfor på grunn av manglende finansiering.

Det er også skredutsatte leireområder i Nordland, Troms og Finnmark. Etter skredet i Finneidfjord i Nordland i 1997 er det tatt initiativ til å videreføre arbeidet med faresonekart til andre deler av landet.

Mange kvikkleireskred utløses av bekker og elver som graver seg inn i leira. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har derfor gjennomført en rekke viktige sikringtiltak, senest i Meråker der et 40-talls bolighus nå blir sikret og i Nidelven i Trondheim.

I tillegg har NVE finansiert et omfattende arbeid med risikoklassifisering basert på en vurdering av faregrad (sannsynlighet for skred) ut fra bestemte geotekniske og andre kriterier og en vurdering av konsekvens (skadeomfang) ved skred. På bakgrunn av resultatene fra dette arbeidet vil NVE i samarbeid med kommunene vurdere behovet for videre grunnundersøkelser og nødvendige sikringstiltak.

Resultatene fra den løpende kartleggingen av skredrisiko blir tilgjengelig på www.skrednett.no

Tilbake